Muškarce vjernim partnerima čini hormon oksitocin

Radiosarajevo.ba
Muškarce vjernim partnerima čini hormon oksitocin


Povjerenje, dijeljenje, sigurnost i ljubav među najvažnijim su stvarima za uspjeh jedne veze. Sada na vrh te liste možete dodati oksitocin, hormon za koji su njemački naučnici utvrdili da muškarce čini vjernim partnerima.

Studija predstavljena 13. novembra u časopisu 'Neuroscience' obuhvatila je 86 muškaraca. Njih pedeset sedam koristilo je oksitocin udisanjem, dok su ostali bili izloženi placebo efektu. Svaki ispitanik potom je upoznat sa jednom od žena koju su u ranije objavljenom ispitivanju ocijenili kao atraktivnu. 

Istraživači su otkrili da pomenuti hormon navodi one muškarce koji su u ozbiljnoj vezi da drže fizičku distancu (10-15 centimetara) između njih i žene. Međutim, to ne znači da ih pod utjecajem ovog hormona, žena u eksperimentu nije privlačila, ali ništa 'ozbiljnije' osim kontakta očima nije zabilježeno.

Samci kojima je dat hormon i oženjeni koji nisu uzeli dozu oksitocina nisu se osjećali neprijatno dok im se žena približavala. 

''Oksitocin je poznat kao hormon koji povećava povjerenje u ljude, pa smo se nadali da će pod njegovim utjecajem muškarci biti otvoreniji prema ženama tokom istraživanja. Ali, desilo se nešto sasvim suprotno'', kazao je za ABC vođa istraživanja dr. René Hurlemann sa Univerziteta u Bonnu, piše B92

On je objasnio da su slični rezultati ranije zabilježeni u životinjskom svijetu, ali da je ovo prvi put da postoje dokazi koji se odnose na ljude. 

Maženje, poljupci i orgazam dovode do lučenja oksitocina u ljudskom tijelu. Nekada je dovoljno i samo fizičko prisustvo voljene osobe da tijelo luči ovaj hormon koji utječe na povećanje poverenja, prijateljsko ponašanje i povezivanje između partnera ili pak roditelja i djece. Ranije je pokazano da žene također luče ovaj hormon tokom porođaja i perioda dojenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak