Možemo li imati previše prijatelja?

Radiosarajevo.ba
Možemo li imati previše prijatelja?

Bez obzira na stotine prijatelja na društvenim mrežama, vjerovatno svakodnevni kontakt održavate s tek nekoliko njih.

Novo istraživanje američkih naučnika otkriva da stjecanjem novih prijatelja često zanemarimo odnos sa višegodišnjim prijateljima iz djetinjstva, osnovne ili srednje škole.

Istraživanje je trajalo 18 mjeseci. Naučnici su promatrali 24 studenta i njihov prijelaz iz srednje škole na fakultet, razdoblje u kojemu su međuljudski odnosi često napeti, piše Centar-zdravlja.net.

Pratili su komunikaciju studenata s okolinom putem suvremenih tehnologija i proučavali su s koliko truda studenti održavaju kontakt s prijateljima.

Iako se s vremenom mijenjala emocionalna bliskost s pojedinim prijateljima i stare prijatelje su zamijenili novi, njihov oblik komunikacije je ostao isti. Iz toga možemo zaključiti da nisu zamijenili stare prijatelje novima zato što im novi prijatelji više odgovaraju, već zbog niza drugih okolnosti.

Drugim riječima, studenti nisu trošili više vremena na održavanje međuljudskih odnosa zato što su imali više prijatelja, već su trošili manje vremena na stara prijateljstva pa je u konačnici vrijeme, utrošeno na druženje s prijateljima, ostalo isto.

Ovo se može činiti uznemiravajućim, ali naučnici ističu da ne bismo trebali imati grižnju savjesti jer prijatelje zamijenimo najčešće potpuno nesvjesno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak