Mitovi i istine omega-3 masnim kiselinama
Omega-3 masne kiseline (spadaju u grupu polinezasićenih masnih kiselina) koriste nam na mnogo načina, ali kao i s bilo kojim trendom, posebno na zdravstvenom području, do nas stiže i mnogo mitova. Ako meljete sjemenke lana i mislite da ste dobili sve što vam od omege-3 treba, tek ste djelomično informisani, piše Magazin.hr.
Studije su pokazale da omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila:
1. smanjuju rizik od treperenja srca (aritmije), što dovodi do nagle smrti
2. snižavaju razinu triglicerida u krvi
3. smanjuju rast i brzinu nastanka aterosklerotičnog krvnog ugruška (plaka)
4. snižavaju krvni tlak
Naučnici još nisu sigurni koriste li omega-3 masne kiseline zdravlju mozga ili je njihov učinak u ovom slučaju prerazvikan. No, sasvim sigurno vam neće štetiti.
Najčešći mitovi o omega-3 masnim kiselinama i istina o njima
1. Omega-3 masne kiseline iz lana jednako su dobre kao i one iz ribe
Istraživanja su pokazala da postoji više od jedne vrste omega-3 masnih kiselina. Dva najvažnija tipa su EPA i DHA, koji se nalaze samo u ribi.
Orasi, lan i canola ulje sadrže alfa-linolensku kiselinu (ALA), drugu vrstu omega-3 masnih kiselina. No, eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) se preporučuju za zaštitu od srčanih bolesti. I ALA je korisna, ali za neke druge stvari, poput sposobnosti oporavka organizma i zdravlja kože. Ipak, potrebne su sve tri vrste omega-3 masnih kiselina.
2. Omega-3 masne kiseline ne mirišu dobro i to je normalno
Da, ako otvorite bocu ribljeg ulja, može doći do nesvjestice – to je normalno. Ali, ako takav miris dolazi iz dodataka prehrani – ne koristite ih! To se ne događa često, ali dodaci omege mogu se pokvariti. Ako mirišu na užegnuto ulje, nisu za konzumaciju.
3. Omega-3 su masti, dakle nisu dobre za mršavljenje
Istraživanja su pokazala da dodaci omega-3 i hrana bogata ovim sastojcima zapravo pomažu pri mršavljenju. Dakako, iako omega-3 masne kiseline neće ometati dijetu, ne biste se smjeli osloniti na njih kao primarnu metodu mršavljenja.
4. Svi dodaci omega-3 masnih kiselina su isti
Ovo je potpuno netočno. Kad kupujte dodatke prehrani u apoteci, ne pitajte samo za omega-3 nego i za sastav. Sadrže li EPA, DHA i ALA i u kojim količinama, iz kojih su sirovina dobivene, a pazite i na rok trajanja.
Najbolji prirodni izvori omega-3 masnih kiselina:
Na prvom mjestu su to riba i neki morski plodovi te riblje uljne prerađevine. Posebno se preporučuje plava riba, npr. sardine i skuše.
No,osim u ribi omega 3 masne kiseline prisutne su i u drugoj hrani kao što su sjemenke konoplje, chia sjemenke, laneno sjeme, orasi, kivi i jaja kokoši čije prehrana uključuje svježe biljke i insekte.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.