Metvica: Najbolja biljka za pomoć probavnim organima

Radiosarajevo.ba
Metvica: Najbolja biljka za pomoć probavnim organima

Metvica je jedna od najboljih biljaka kad su u pitanju probavne smetnje i bol u crijevima. Ulja koja sadrži, posebno mentol i menton, opuštaju glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, što pomaže u smanjivanju grčeva, piše Ordinacija.hr.

Britanski gastroenterolozi koji su nasprejali endoskope (cjevaste instrumente koji se koriste u kolonoskopiji) razrijeđenim uljem metvice, primijetili su da ono zaustavlja bolne grčeve za manje od 30 sekundi.

Antispazmodička svojstva koja ima, čine metvicu prirodnim izborom za olakšavanje simptoma sindroma iritabilnog crijeva, stanja koje izaziva nepredvidljive grčeve, probavne smetnje i, naizmjenično, zatvor i proljev.

U istraživanju provedenom u Tajvanu kod pacijenata koji boluju od sindroma iritabilnog crijeva, a kojima su davane kapsule ulja metvice 15 do 30 minuta prije obroka, znatno su se smanjili napuhnutost i vjetrovi. Bolovi u stomaku bili su znatno smanjeni, a u nekim slučajevima su i potpuno nestali.

Doktori koji pokazuju zanimanje za biljne lijekove, sada preporučuju metvicu za velik broj probavnih tegoba.

Vjetrovi

Zbog toga što potiče probavu, metvica može spriječiti napuhnutost.

Žučni kamenci

Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju da metvica pomaže u rastapanju žučnih kamenaca i da bi možda mogla smanjiti potrebu za operacijom.

Mučnina

Metvica ima lagano anestetičko djelovanje na sluznicu želuca i smanjuje blagu mučninu.

Čir na želucu

Metvica smanjuje bol i pomaže u zacjeljivanju.

(Oprez! Nemojte uzimati metvicu ako često patite od žgaravice. Ona može opustiti ezofagealni sfinkter, prsten mišića koji sprječava vraćanje jakih želučanih kiselina u ezofagus.)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak