Mesne prerađevine štetnije od cigareta

Radiosarajevo.ba
Mesne prerađevine štetnije od cigareta


Kobasice, šunka i druge mesne prerađevine skraćuju život, pokazuju rezultati studije koja je širom Evrope obuhvatila pola miliona ljudi.

Ishrana bogata mesnim prerađevinama povezana je sa kardiovaskularnim bolestima, rakom i uzrokuje prijevremenu smrt.

Istraživači, čiji je rad objavljen u časopisu BMC Medicine, navode da so i hemikalije koje se koriste da sačuvaju meso nanose štetu zdravlju. Studija je pratila ljude iz 10 evropskih zemalja skoro 13 godina.

Prema rezultatima, ljudi koji su jeli puno mesnih prerađevina u većini slučajeva bili su pušači, gojazni i imali su i neke druge navike koje štete zdravlju. Međutim, i kad su isključeni drugi rizici, poput pušenja i gojaznosti, mesne prerađevine su se pokazale štetnim po zdravlje.

Svaka 17. osoba koja je učestvovala u ovoj studiji, umrla je za vrijeme trajanja istraživanja. Oni koji su jeli više od 160 grama mesnih prerađevina dnevno, otprilike dvije kobasice i krišku šunke, imali su 44 posto više šansi da umru u posmatranom periodu u odnosu na one koji su jeli oko 20 grama.

Ukupno, 10.000 ljudi umrlo je od raka, a 5.500 od srčanih problema.

Važnije smanjiti unos mesa nego prestati pušiti

Profesorica Sabine Rorman sa Univerziteta Zurich rekla je za BBC da je velika potrošnja mesa, posebno mesnih prerađevina, povezana sa nezdravim životnim navikama.

"Prekinuti pušenje je važnije od eliminacije mesa, ali ja ipak preporučujem da ljudi smanje unos mesa", rekla je ona, uz preporuku da ne treba jesti više od 20 grama mesnih prerađevina dnevno.

Britanska vlada preporučuje da se ne jede više od 70 grama mesnih prerađevina dnevno, što je oko dvije kriške šunke.

Ursula Arens iz Britanskog udruženja za hranu rekla je za radio BBC da, ako se meso samelje, to nije prerađeno meso.

"Prerađeno meso je ono kome se doda nešto da mu se produži rok trajanja i da mu se poboljša ukus, te prolazi kroz neki proces kao što je sušenje i usoljavanje", rekla je Arensova.

Prema njenim riječima, i kobasice visokog kvaliteta su mesne prerađevine, dok burgeri napravljeni u kućnoj varijanti nisu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak