Meksikanci su najdeblja nacija na svijetu

Radiosarajevo.ba
Meksikanci su najdeblja nacija na svijetu

Meksikanci su od Amerikanaca preuzeli nimalo laskavu titulu najdeblje nacije na svijetu.

Premda su njihovi sjeverni susjedi zadržali svoje loše navike u ishrani, Meksikanci su ih pretekli u tome i danas imaju veći broj gojaznih.

Naime, 70 posto odrasle populacije u ovoj latinoameričkoj državi ima višak kilograma, a jedna trećina njih je gojazna, kao posljedica sve masovnijeg konzumiranja gaziranih pića i brze hrane, ističe se u izvještaju Ujedinjenih nacija.

Prije samo 25 godina, u Meksiku je tek 10 posto odraslog stanovništva imalo probleme sa kilažom, a danas je ova zemlja na čelu liste sa najviše gojaznih osoba (32,8 posto), na kojoj je nedavno potisnula Sjedinjene Američke Države (31,8 posto).

Na listi najdebljih zemalja poslije prve dvije su Sirija (31,6 posto), Venecuela, Libija (sa po 30,8 posto), a u vrhu su i Argentina, Irak, Turska, Čile...

Na 12. mjestu je Slovenija, a na 19. su Velika Britanija i Rusija.

Stručnjaci upozoravaju da prekomjerna kilaža može dovesti do ozbiljnih hroničnih bolesti, poput hipertenzije, srčanih i bubrežnih oboljenja i dijabetesa, a dovodi se u vezu i sa astmom, rakom, depresijom i cerebralnovaskularnim oboljenjima.

U izvještaju UN se navodi da će do 2025. broj oboljelih od dijabetesa kao posljedice gojaznosti dostići 300 miliona, što je dvostruko više nego 1998. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak