Masdar - eko-grad na naftnim poljima (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Masdar - eko-grad na naftnim poljima (VIDEO)
Masdar

Nedaleko od Abu Dhabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gradi se prvi samoodrživi grad, koji će sve svoje potrebe za energijom zadovoljavati sunčevom energijom i drugim ekološki čistim tehnikama.

Grad Masdar će biti prvi primjer kombinacije visoke tehnologije i starih, tradicionalnih pustinjskih građevinskih tehnika, kako bi se stvorila zdrava klima sa čistim zrakom, prirodno ekološko grijanje, čista struja i druge pogodnosti, a sve to zahvaljujući povoljnom položaju grada usred arapske pustinje bogate sunčevom svjetlošću i toplinom, javlja BBC News.

Projekt financira šeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan, vladar Abu Dhabija, a projektira britanska arhitektonska kompanija Foster and Partners. Cijena mu je između 10 i 20 milijardi dolara, a izgradnja će trajati pet do deset godina.

Grad će imati do 50 hiljada stanovnika, hiljadu poslovnih objekata i univerzitet.

Arhitekti žele maksimalno iskoristiti izobilje sunčeve energije te su zbog toga sagradili najveću skupinu solarnih kolektora na Bliskom Istoku. Također, jedna ideja, sa kojom se eksperimentira, je da se napravi krug ogledala koji sunčevu svjetlost reflektira u jedan središnji stup, koji tu energiju fokusira u jedan veliki snop.

Najveći problem koji arhitekti moraju riješiti je onaj visoke temperatura pustinje. S obzirom da zbog ekološke prirode projekta, ali i visoke potrošnje struje, ne mogu ugraditi hiljade klima-uređaja, morali su posegnuti za nekim starim pustinjskim tehnikama, npr. uske ulice i zgrade koje su tako napravljene da u svako doba dana bacaju sjenu jedna na drugu, posebne tehnike izgradnje zidova koji sprječavaju da vrućina uđe u zgrade.

Također se radi i na implementaciji tornjeva koji bi stvarali vjetar i propuh te mnogih drugih tehnologija, od kojih su neke čak proizašle iz NASA-inih laboratorija.

Autima će ulazak u grad biti zabranjen, pa će saobraćaj uglavnom biti pješački za što je grad dobro prilagođen svojom veličinom i ugodnim površinama za hodanje, iako će postojati i podzemni električni auti koji će putnika sami odvesti gdje god bude želio.

Projekt Masdar možda je najzanimljiviji projekt na području održivog razvoja gradova i, ako uspije, bit će veliki pomak prema širenju takvih projekata po svijetu. Kada je projekt prvi put objavljen dočekan je sa velikim iznenađenjem u svijetu s obzirom na to da dolazi iz države koja je i jedan od najvećih proizvođača nafte na svijetu i jedan od njenih najvećih potrošača.

http://www.youtube.com/watch?v=yWVsi0UtmgI&feature=related



net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak