Mark Zuckerberg zaradio rekordnih 2,278 milijardi dolara

Radiosarajevo.ba
Mark Zuckerberg zaradio rekordnih 2,278 milijardi dolara

Direktor kompanije Facebook Mark Zuckerberg postavio je novi rekord kada je u pitanju zarada izvršnog direktora, budući da je u 2012. inkasirao rekordnih 2,278 milijardi dolara.

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovela kompanije GMI Ratings, Zuckerbergova plata od 503.000 dolara i bonus od 266.000 dolara su samo sitnica u odnosu na njegove dionice čija je vrijednost preko 2,27 milijardi dolara, prenosi France presse.

To je prvi put da su rezultati studije pokazali da je jedan direktor zaradio više od milijardu dolara, nevedeno je u saopštenju GMI.

S druge strane, nadoknada za rad izvršnog direktora energetskog giganta Kinder Morgana, Richarda Kindera, premašila je milijardu dolara u 2012. godini, uz platu od samo jednog dolara i akcije u vrijednosti od preko 1,1 milijarde dolara.

Prema ovom istraživanju sprovedenom nad 2.259 sjevernoameričkih kompanija čijim se akcijama trguje na berzi, GMI je zaključio da su plate u tim kompanijama porasle u prosjeku za 8,47 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak