Margarin treba izbjegavati u širokom luku

Radiosarajevo.ba
Margarin treba izbjegavati u širokom luku

Pušenje, izloženost stresu, nedovoljo kretanja, ali i povećan unos loših industrijski proizvedenih masti najveći su uzročnici srčanih bolesti.

Umjetne transmasti,  iz djelomično hidrogeniziranih ulja, nazivaju se metaboličkim otrovom i najopasnijim mastima na tržištu, zato što dovode do razvoja srčanih bolesti povećavajući loši holesterol koji začepljuje arterije i snižavaju razinu dobrog holesterola koji štiti srce od bolesti, piše Net.hr.

Prema mišljenju stručnjaka iz američkog Institute of Medicine, ne postoji siguran, neštetan unos transmasti, a American Heart Association preporučuje da one trebaju činiti manje od dva posto kalorija na dan, što iznosi neka dva grama. To bi bilo upravo ona mala količina koja se prirodno može naći u mlijeku i mesu.

Dakle, u prehrani nema mjesta ni za što djelomično hidrogenizirano, na primjer margarin. Uprkos tome, u časopisu Preventing Chronic Disease ističe se da još uvijek veliki broj proizvođača hrane upotrebljava transmasti. Stoga je važno znati gdje se one nalaze, često i skrivene.

Keksi, čak i oni koji u nazivu imaju riječ puter

Puter je skuplji i zato je zastupljen tek u manjim količinama, a ostatak su transmasti. To je čest slučaj s keksima i pecivom.

Polugotove ili gotove kokice

U njima se najčešće nalaze transmasti, odnosno djelomično hidrogenizirane biljne masti.

Hrana u restoranima brze hrane

Za prženje se koriste transmasti, osim ako nije drugačije navedeno.

Gotovi kolači i smjese za kolače

Kupujete li kolače u supermarketima i slastičarnama, čitajte popis sastojaka i pitajte što se koristi u izradi: jeftiniji margarin ili skuplji puter.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak