Manje saobraćaja u centru grada zaista pomaže

Radiosarajevo.ba
Manje saobraćaja u centru grada zaista pomaže

U gradovima naklonjenim zdravlju građana pazi se da automobili ne zagušuju svaki njegov kutak, pa i historijsku jezgru, uslovima se utiče na porast broja ljudi koji bicikl biraju kao sredstvo prevoza, a sve s ciljem zdravijeg zraka u gradu i zdravijeg stanovništva. Gradski oci koji se bore za zatvaranje centra grada za saobraćaj kao jedan od razloga uvijek navode poboljšanje kvaliteta zraka u gradu, a njujorški primjer u precizno izraženim brojkama pokazuje koliki uticaj 'protjerivanje' automobila iz dijela grada ima.

Naime, njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg je 2009. zabranio saobraćanje motornih vozila na Broadwayu, između 42 i 47 ulice, na Times Squareu, kako bi se stvorilo više mjesta za pješake u tom dijelu poznatom po gužvama, te poboljšao kvalitet zraka i smanjio nivo zagađenja zraka u New Yorku.

Istraživanje koje je nedavno radila gradska uprava otkrilo je da je „nakon pretvaranja Times Squarea u pješačku zonu nivo azota u zraku manji za 63 posto, a nivo dušikovog dioksida je manji za 41 posto. Ovo su izuzetno visoke brojke koje pokazuju koliko je korisno u velikim gradovima, od kojih su mnogi lišeni i zelenih oaza, ostaviti zone namijenjene isključivo pješacima i biciklistima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak