Manjak vitamina D znači i rizik za visok pritisak
Niska koncentracija vitamina D u krvi je povezana s većim rizikom za povišeni krvni pritisak, tvrde stručnjaci, javlja Tanjug.
Inače, vitamin D se proizvodi u organizmu nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti, a putem hrane ga je moguće unijeti iz jaja, mlijeka, jogurta, sardine, lososa, žitarica ili narandžinog soka, piše naučni časopis Lancet Diabetes & Endocrinology.
Novi rezultati naučnika Univerziteta Južna Australija prikupljeni su od 146.500 ljudi iz Evrope i Sjeverne Amerike.
Pritom se pokazalo da je svako povećanje koncentracije vitamina D u krvi za 10 posto smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska za osam posto.
"Kad se uzmu u obzir troškovi i posljedice koje ostavljaju lijekovi za hipertenziju, prevencija visokog krvnog pritiska uz pomoć vitamina D zvuči izuzetno privlačno", kaže voditeljica istraživanja Elina Hypponen, profesorica na Univerzitetu Južna Australija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.