Mali trikovi za preživljavanje 'zimskog bluza'

Radiosarajevo.ba
Mali trikovi za preživljavanje 'zimskog bluza'

Rijetko ko zimske dane provodi u veselju i radosti, a januar se smatra najtežim među zimskim mjesecima. Simptomi zimskog bluza, bezvoljnost, neproduktivnost, stalni umor i depresija, obično su uslovljeni nedostatkom svjetlosti. Međutim, to sve ne znači da trebamo prespavati januar, čekajući bolje dane. Nekoliko trikova biće dovoljno za poboljšanje raspoloženja i tokom najtmurnijeg zimskog dana.

Sjednite pored prozora
Dignite te žaluzine i pustite koliko toliko svjetlosti u život. Radni stol pokušajte postaviti blizu prozora makar za zimskih mjeseci, a za vrijeme pauze za ručak pronađite tračak sunčeve svjetlosti i iskoristite ga.

Unosite više vitamina D
Bez sunčeve svjetlosti, ljudskom organizmu će zasigurno zafaliti vitamina D, a time i njegov efekat sličan smijehu. Ljudi koji imaju manjak vitamina D u organizmu skloniji su depresiji, nervozi, promjenama raspoloženja. Zato je najvažnija izloženost suncu i tokom zimskih mjeseci kad ga rjeđe viđamo. Za vikend idite na planinu, dajte se u potragu za suncem. U ishrani pojačajte unos putera, mlijeka, jaja i ribe, najprije tune, lososa, bakalara i skuše.

Unesite boje u svakodnevicu
Nije nepoznato da raspoloženja vežemo za određene boje, pa će tuga obavezno biti vezana za sivilo, a radost za žutu, narandžastu i slične vedre boje. Zašto ne okrenuti ove mentalne igre u svoju korist? Ukrasni jastučići u jarkim bojama, odjeća živih boja, a ako imate vremena i drastične mjere poput, na primjer, bojenja zidova kuhinje u jarku boju baš usred januara, popravit će vam raspoloženje.

 

Okružite se biljkama
Prisustvo biljaka čini nas sretnijim i produktivnijim. Ako u svom domu ili u kancelariji imate tek jednu-dvije biljke, pojačajte zelenilo oko sebe. Nekoliko novih saksija ili, još bolje, terarij s biljkama, učinit će pravo malo čudo.

 

Pokrenite se
Nije vam ni na kraj pameti izaći iz kuće i krenuti na fitnes, aerobik, pilates, trčanje prije prvih proljetnih mjeseci? Šteta, jer fizičke aktivnosti poput navedenih rade ukorist boljeg raspoloženja, a bore se protiv depresije. Tijelo tokom tjelovježbe proizvodi endorfin, hormon koji reducira stres, potpomaže samopouzdanje, te povoljno utiče na san.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak