Magnezij: Evo u kojoj hrani ga najviše ima
Magnezij je vrlo važan za ljudsko tijelo jer učestvuje u više od 300 metaboličkih procesa u tijelu. Osmi je najčešći mineral na Zemlji, a treći najčešći u morskoj vodi.
Što se tiče ljudskog tijela, najviše ga ima u kostima i zubima (oko 60-65%), a ostatak je u mišićnom tkivu i stanicama, te u krvi, piše Natural Society.
Magnezij pomaže unaprijediti metaboličke procese, uključujući oslobađanje energije iz hrane i njegovog prijenosa kroz tijelo, te učestvovati u stvaranju proteina. Bez toga metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti ne bi bio moguć.
Nedostatak magnezija između ostalog uzrokuje:
- glavobolju
- migrenu
- umor
- vrtoglavicu
- pospanost
- nervozu
- razdražljivost
- bolove u mišićima
- grčenje mišića
- gubitak apetita
Budući da tijelo nedostatak magnezija nadomješta tako što ga crpi iz kostiju, duži nedostatak magnezija može biti vrlo opasan.
Hrana koja je dobar izvor magnezija:
- zeleno lisnato povrće (špinat, blitva)
- orašasti plodovi (bademi, sezam, brazilski oraščići, orasi)
- sjemenke tikve
-suncokretove sjemenke
- paprika
- smokve
- banane
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.