Ljubitelji čokolade imaju manje kilograma
Ljudi koji jedu čokoladu nekoliko puta sedmično ili češće imaju prosječno manju tjelesnu masu od onih koji je ne jedu gotovo nikada, pokazalo je američko istraživanje koje je obuhvatilo oko 1000 osoba, prenose mediji.
Naučnici s kalifornijskog Univerziteta u San Diegu kažu da njihovo otkriće ne dokazuje da dodavanje komadića čokolade dnevnoj prehrani pomaže u mršavljenju, niti da ukupna količina pojedene čokolade ima takav učinak.
Ali, kažu da je moguće da antioksidansi u čokoladi mogu imati zdravstvene učinke, uključujući niži pritisak i holesterol te manju tjelesnu masu.
"Ljudi smatraju da je, zbog toga što ima kalorija i jede se kao desert, čokolada nužno loša", kaže voditeljica istraživanja Beatrice Golomb.
Njen tim obradio je podatke o prehrambenim navikama oko 1000 zdravih odraslih osoba prikupljenih u okviru istraživanja o lijekovima koji smanjuju holesterol.
Sudionici istraživanja bili su u dobi od 20 do 85 godina i jeli su čokoladu prosječno 2 puta sedmično i imali prosječni indeks tjelesne mase 28.
Oni koji su jeli čokoladu 5 i više puta sedmično imali su prosječno oko 3 kilograma manju tjelesnu masu od onih koji čokoladu nisu uopće jeli.
Naučnici su utvrdili da su osobe koje su češće jele čokoladu unosile i kaloričniju hranu, uključujući i više zasićenih masnih kiselina od onih koji su jeli manje čokolade.
No, unatoč tomu ljubitelji čokolade imali su manju tjelesnu masu.
Iako tačno objašnjenje fenomena nisu otkrili, naučnici upozoravaju da je ključ ipak u umjerenosti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.