Liste čekanja u Srbiji: Operaciju kuka zakazali za april 2022.!

Radiosarajevo.ba
Liste čekanja u Srbiji: Operaciju kuka zakazali za april 2022.!

Oko 750 bolesnika Kliničkog centra u Kragujevcu, kojima je neophodna ugradnja vještačkog kuka, na intervenciju moraju da čekaju u prosjeku oko deset godina. Jednom od njih operacija je zakazana za 29. april 2022. godine. Ništa bolja situacija u ovom kliničkom centru nije ni na listi čekanja za ugradnju vještačkog koljena - operacije se zakazuju za kraj decembra 2022. godine.

Na listi čekanja za operacije katarakte u Kliničkom centru Vojvodine nalazi se 4.074 osobe, a onaj ko se ovih dana požalio ljekaru na problem, biće na operacionom stolu tek 2. decembra 2016. Situacija je teška i sa ugradnjom vještačkih valvula kod srčanih bolesnika.

U Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", ovaj zahvat je pacijentu zakazan za kraj avgusta 2017. Da bi dobili pravu dijagnozu, građani se upućuju na snimanje skenerom i magnetnom rezonancom, ali i tamo moraju da provedu neko vrijeme na dugim listama. Recimo, na snimanje na magnetnoj rezonanci u KCS-u 851. pacijent na listi može da bude snimljen 29. decembra 2014, objavile su Nezavisne.

Pacijenti širom Srbije nalaze se na raznim listama čekanja na kojima provode u prosjeku po nekoliko godina. Iako se ljekari često pravdaju time da liste postoje i u mnogo bogatijim zemljama od naše, to svakako malo znači čovjeku kada mu se saopšti da će na intervenciju zbog problema koji ga muči čekati - jednu deceniju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak