Libija ipak nije najtoplije mjesto na Zemlji

Radiosarajevo.ba
Libija ipak nije najtoplije mjesto na Zemlji

Libija je nakon 90 godina ostala bez titule najtoplijeg mjesta pod suncem a na tron je zasjela američka Dolina smrti, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).
Analiza koju je proveo međunarodni tim stručnjaka utvrdila je pet velikih problematičnih elemenata u libijskim tvrdnjama i zaključila da je needucirani promatrač koji je ustrajno na pogrešna mjesta upisivao celzije vjerojatno upisivao i pogrešne brojeve. Uz to, mjerenje je provedeno termometrom koji je već u vrijeme navodna rekorda bio zastario te je imao odstupanja u tačnosti od čak desetak stepeni Celzija

Nakon što je međunarodni tim stručnjaka ponovno proučio najviše zabilježene temperature na svijetu utvrđeno je da je 56,7°C koliko je 1913. zabilježeno u Greenland Ranchu u kalifornijskoj Dolini smrti rekordna ikad zabilježena temperatura u svijetu. 

Libijske tvrdnje da je 13. septembra 1922. na području te zemlje izmjereno 58°C u italijanskoj vojnoj bazi u El Aziziju sada se čine prenapuhanima. „Pronašli smo sistemske pogreške u mjerenjima provedenim 1922“, naveo je u priopćenju Randy Cerveny sa sveučilišta Arizona koji je odgovoran za svjetske temperaturne rekorde u WMO, javila je novinska agencija Fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak