LHC uskoro opet u pogonu

Radiosarajevo.ba
LHC uskoro opet u pogonu

Veliki hadronski sudarač, ili LHC, za otprilike sedam dana mogao bi ponovo početi s radom, a ukoliko sve krene kako treba, trebala bi uslijediti i prva mjerenja sudaranja čestica, saopćeno je iz CERN-a.

Od samog početka, u septembru prošle godine, LHC je imao problema s radom i nakon samo sedam dana, zbog problema sa strujom, CERN je morao krenuti u prve popravke, a bez konkretnih rezultata mjerenja. Nakon višemjesečnih popravaka, u julu je trebao biti opet pušten u pogon, ali pojavili su se novi kvarovi i odgodili ponovno startanje za još nekoliko mjeseci, tako da je LHC zapravo van funkcije preko godinu dana.

Otkako se četiri milijarde funti vrijedan LHC pokvario, pojavila se i konkurencija u Fermilab Tevatronu, u američkoj saveznoj državi Illinois, ali doduše u slabijoj verziji od samog LHC-a. Njihovi naučnici već mjesecima furiozno skupljaju vrijedne podatke i nadaju se kako će baš oni prvi pronaći Higgsov bozon, za sad, još uvijek samo teoretsku česticu.

Posljednja dva sektora 27 kilometara dugačkog prstena, trebala bi biti puštena u pogon u nadolazećoj sedmici i, ukoliko ne dođe do novog kvara, naučnici iz CERN-a napokon će se moći u potpunosti posvetiti pitanjima postanka svemira i života.

dnevnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak