Legenda o crnogorskom Niagarinom vodopadu

Radiosarajevo.ba

FOTOGALERIJA

Najatraktivniji i najljepši dio na rijeci Cijevna u Podgorici, ekološko mjesto u prirodi koje građanima pruža mir, uliva spokoj, pričinjava zadovoljstvo i bijeg od gradskih gužvi, za mnoge je upravo 'Niagarin vodopad'.

Godinama unazad Cijevna je predstavljala oazu mira, a njeni vodopadi, od grada udaljeni samo petnaestak minuta.

"Ovo su najveći i najljepši vodopadi u Crnoj Gori. Po ugledu na one, u svijetu najljepše Niagarine vodopade, i ovi su crnogorski nazvani Niagara", kazao je u izjavi za agenciju Anadolija vlasnik velikog dijela obale koja se pruža pored vodopada rijeke Cijevna u Podgorici Nikola Ujkić.

Sačinjen od oštrih stijena, kanjon rijeke Cijevne se u nekim djelovima bukvalno može preskočiti, obzirom na njegovu širinu, iako njegova dubina doseže i 10, pa čak i 20 metara.

Jedini vodopadi koji postoje u Crnoj Gori zidani su prije 150 godina, kada su bili neophodni za rad vodenice i kada se ni slutiti nije moglo da će nakon dugog niza godina ti isti vodopadi biti prava atrakcija uglavnom građanima Podgorice, a i turistima koji znaju da ovakvo mjesto u Podgorici postoji.

Dva neuspješna pokušaja zidanja vodopada

"Zbog velike količine vode u januaru mjesecu zid koji je građen za vodopad tokom ljeta je srušen, ista gradnja je ponovljena u avgustu mjesecu, ali se u januaru opet sve porušilo", kaže Ujkić, prepričavajući ono što je, vezano za zidanje vodopada prije 150 godina, čuo od svojih predaka.

Ono što je naročito karakteristično i interesantno za ove vodopade, od čega je nastala i prava legenda o njima, jeste način na koji su, nakon dva neuspješna pokušaja, oni ostali i do dan-danas.

"U to doba je došla neka baba i rekla, 'nemojte više uzaludno da zidate, između svakog kamena morate staviti ovčiju vunu, da bi taj zid ostao'", kaže Ujkić čija je porodica bila svjedok tadašnje izgradnje.

Poslušavši babu, sljedećeg ljeta Crna Gora je dobila vodopade, ozidane kamenjem između kojih se nalazi vuna od ovaca, koji su opstali do dan-danas, a uz čiju pomoć je vodenica dobila vodenu struju neophodnu za rad.

U to vrijeme na mjestu u blizini vodopada, gdje se sada već dvadeset godina nalazi ugostiteljski objekat, Nikolina porodica držala je hiljadu ovaca, a zbog sve češće posjete vodopada, sve atrakativnije destinacije za obilazak, broj ovaca su morali smanjiti, te su, zajedno sa ugostiteljskim objektom, za posjetioce napravili pravo mjesto gdje mogu uživati uz svu potrebnu uslugu.

Vodopadi na rijeci Cijevna, kako kaže Ujkić, sve više su primamljivi posjetiocima kako domaćim tako i stranim; a naročito tokom ljeta, kada je sezona kupanja i kada građani traže bijeg od tropskih vrućina.

"Za razliku od prošle godine, broj turista ove godine u istom periodu se povećao i što se uopšte posjećenosti tiče ovo je najveća i najposjećenija riječna plaža u Crnoj Gori", ističe Ujkić, koji je vlasnik plaže na rijeci Cijevna, za koju se slobodno može da, zahvaljujući dobrim idejama i pametno iskorištenim prostorom, predstavlja najljepše uređenu plažu.

Ujkić je istakao da vodopadi nigdje nemaju svoju reklamu niti putokaz, a da su, zapravo, i bez obzira na to, posjetioci tog mjesta, kao i ugostiteljskog objekta najbolja reklama.

On je u razgovoru za agenciju Anadolija dodao da i duž obale tog dijela rijeke Cijevne gdje se nalaze vodopadi, za vrijeme ljetnjih vrućina prođe i do 500 turista.

Na istoj obali i vodopadima, snimali su se i mnogobrojni filmovi, a Ujkić je s 20 godina radnog iskustva sa svojim ugostiteljskim objektom pored vodopada, svjedok posjete mnogih slavnih ličnosti i diplomata.

Jeremy Irons jedan je od najistaknutijih glumaca koji je posjetio crnogorske vodopade, snimajući igrani film Matilda.

Neposredno prije vodopada nalaze se ekološki sređene plaže, koje su tokom ljeta - obzirom da Podgorica važi za jedan od najtoplijih gradova Evrope - prepune građana koji "spas" od nesnosnih vrućina nalaze pored, i u rijeci Cijevna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak