Lažni Kosili šampon sadrži bakterije pseudomonas

Radiosarajevo.ba
Lažni Kosili šampon sadrži bakterije pseudomonas

Leskovačka kompanija "Nevena" nedavno je upozorila da se na tržištima Makedonije, BiH i Srbije pojavio lažni dječiji šampon 'Kosili' makedonskog proizvođača 'Fobas' za koji postoje indicije da bi mogao biti opasan po zdravlje.

Makedonski sanitarni i zdravstveni inspektorat zabranio je upotrebu šampona 'Kosili' skopskog proizvođača "Fobas Company", jer sadrži bakterije vrste pseudomonas, javila je Srna.

Iz makedonskog Ministarstva zdravstva saopšteno je da od osam ispitanih uzoraka, dva iz "Fobosa" nisu mikrobiološki ispravna zbog ove bakterije. 

"Riječ je o uslovno patogenoj bakteriji, koja nema direktne negativne posljedice po zdravlje ljudi, ali izolovana je u broju iznad dozvoljenog mililitra saglasno parametrima definisanim u Pravilniku o dobroj proizvodnoj praksi", navodi se u saopštenju.

Leskovčani su po ovom proizvodu na tržištu prepoznatljivi više od pola vijeka, a "Nevena" je pokrenula sudski spor za zaštitu svog brenda budući da ga skopski proizvođač nudi u gotovo identičnoj ambalaži i pod istim nazivom "Kosili".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak