Kulinarski izazov: Pekmez od drenjaka koji se ne kuha
Jeste li spremni na pravi kulinarski izazov, na recept potiče od generacije naših baka i nana? Trud i uporno miješanje je to što ovaj pekmez od drenjaka čini boljim od drugih.
Ovaj se pekmez ne kuha, a spravlja se od samo dva sastojka - drenjaka (drenjine, drijen) i šećera. Sezona je ovog bobičastog šumskog voća koje se na tržnicama može kupiti veoma jeftino, ili nabrati dok ste na izletu u šumi.
Pripremite zrele plodove drenjina i istu količinu šećera, zatim pasirku, veliku posudu za spravljanje pekmeza i čiste teglice sa zatvaračima.
Voće operite i ispasirajte kako biste odvojili košpice. Potom u veliku posudu (najbolje veliki lonac) stavite ispasiranu masu i istu količinu šećera. Uzmite dobru kuhaču i počnite sa miješanjem koje traje otprilike tri (!) sata.
Da bi vam vrijeme brže prošlo 'pristavite' sebi film, ali budite uporni i svo vrijeme miješajte u krug, sve dok ne dobijete ujednačenu gustu masu.
Teglice prokuhajte u čistoj vodi i stavite da se ocijede, a dok su još vrele u njih ulijte gotov pekmez i hermetički zatovrite.
U ovom su pekmezu sačuvani svi vitamini koji bi se kuhanjem izgubili. Probajte ga uz palačinke, prhke kolačiće ili jednostavno na kruhu uz bijelu kafu. Gurmani će ga dodati plemenitim sirevima.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.