Kuhate sa crnim plastičnim priborom? Stručnjaci kažu da bi mogao biti opasan po zdravlje
Većina kuhinja u svojim ladicama ima drvene, metalne, ali i plastične kuhinjske pribore koji svakodnevno olakšavaju naš život.
Međutim, mnogo se priča o opasnostima kuhanja sa crnim plastičnim priborom, koji pri visokim temperatura može postati toksičan.
Kako piše NBC News, jedna studija sugeriše da je glavni problem upotreba neregulirane reciklirane plastike u ovom priboru za kuhanje.
Uzbuna u Irskoj: Dronovi krenuli na avion u kojem je bio Volodimir Zelenski
Međutim, nedavno su autori te studije izdali ispravku i naveli da su prvobitni nalazi precijenili opasnosti od izloženosti - iako tvrde da i dalje postoje opasnosti.
Iako su mnogi brzo osudili kuhanje s crnom plastikom, stručnjaci sa kojima je NBC News razgovarao kažu da to nije tako jasno i da se svodi na vrstu plastike koja se koristi.
Savjeti poznatog kuhara: "Ovo je najbolji način da ubijete bakterije na dasci za rezanje"
Je li zaista loše kuhati s crnim plastičnim priborom?
"Općenito, plastični pribor za kuhanje, poput onog napravljenog od polipropilena ili poznatog kao PP, smatra se sigurnim jer je izdržljiv i može podnijeti visoku temperaturu", kaže dr. Li Li , docentica na Univerzitetu Nevada Reno, specijalizirana za hemiju okoliša, industrijsku ekologiju te nauke o izloženosti i zdravlju.
"Međutim, neki plastični pribor može biti napravljen od reciklirane plastike, a neke od tih plastika mogu poticati od proizvoda koji nisu prvobitno namijenjeni za upotrebu u hrani."
Doktorica Susan Harlander kaže da kada se zagrijavaju, ove hemikalije mogu dospjeti u hranu, potencijalno poremetiti hormone i predstavljati dugoročne zdravstvene rizike poput endokrinih poremećaja ili povećanog rizika od raka.
Kako sigurno koristiti crni plastični pribor za jelo?
Ako ne želite da se odreknete svog crnog plastičnog pribora za jelo - uostalom, on je među najpristupačnijim - postoje stvari koje možete učiniti da ublažite njihov rizik.
Najlakše bi bilo da izbjegavate upotrebu bilo čega napravljenog od reciklirane plastike.
Nažalost, većina pribora za jelo nije označena vrstom korištene plastike. Imajući to na umu, moguće je smanjiti faktore rizika čak i ako je vaš pribor napravljen od recikliranih materijala.
"Želite da minimizirate šanse da se štetne hemikalije ispiraju iz njih", kaže Li. "Ispiranje je vjerovatnije pod tri glavna uslova: visoke temperature, jer toplota uzrokuje aktivnije kretanje molekula, povećavajući šanse da hemikalije migriraju iz plastike; dugotrajno kuhanje, gdje duže izlaganje daje više vremena za ispiranje hemikalija; i masna okruženja, jer su mnoge štetne supstance lipofilne, što znači da se lakše rastvaraju u mastima ili uljima."
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.