Kuhajte u ritmu proljeća

Radiosarajevo.ba
Kuhajte u ritmu proljeća


Želite li sebi osigurati zdrave i ukusne obroke, u proljetnu prehranu uvrstite sezonsko povrće koje obiluje hranjivim tvarima i čija vam konzumacija donosi niz prednosti.

Ječam za detoksikaciju

Favorit između proljetnih žitarica svakako je ječam koji čisti organizam od nakupljenih toksina, djeluje protiv viška kilograma i celulita, te pospješuje probavu i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore. Zbog bogatog sadržaja hranjivih tvari i povoljnog djelovanja na zdravlje preporuča se što češće konzumirati ječam kao cjelovitu žitaricu, juhu ili kao napitak.

Radič za čišćenje krvi

Tamnocrvena boja radiča govorio o njegovom bogatom antioksidativnom sastavu koji sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala na stanice, a ova biljka ima i snažno ljekovito djelovanje na organe probavnog sustava. Radič djeluje na jačanje apetita, potiče rad jetre i slezene, ublažava žgaravicu, smanjuje pojavu nadutosti i potiče izlučivanje žuči što pomaže kod razgradnje masti, piše Gusto.ba.

Špinat za bolji rad mišića

Mineralne tvari iz špinata djeluju povoljno na organizam, a među njima se posebno ističu magnezij koji je neophodan kod rada mišića i srca, te kalij koji pospješuje izlučivanje vode iz organizma, snižava krvni tlak, potiče probavu i čisti organizam.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak