Krem supa od brokule i karfiola sa fritatima

Radiosarajevo.ba
Krem supa od brokule i karfiola sa fritatima


Supa u tanjiru - tanjir pun zdravlja! Bila ona bistra ili gusta, mesna ili povrtna, uvijek prija i krijepi dušu. Danas vam donosimo recept za krem supu od brokule i karfiola.

Sastojci

1 mala glavica karfiola
1 mala glavica brokule
malo zelenja za supu (peršin, celer, mrkva)
1 žlica Vegete
1 dl mlijeka
1 dl slatkog vrhnja
po potrebi so i biber

Fritate

1jaje
malo soli
1 kašika ulja
2 dl mlijeka
3 kašike brašna
ulje za prženje

Priprema

Karfiol i brokulu očistite i razdijelite na manje komade. Zajedno sa zelenjem za supu stavite kuhati. Malo posolite. Kuhajte dok povrće ne omekša, otprilike 30 minuta. 8 dl vode u kojoj se povrće kuhalo procijedite u drugu posudu. Brokulu, karfiol i malo mrkve stavite u sjeckalicu i usitnite tako da dobijete finu kašu. Vratite kašu u posudu s procijeđenom vodom od kuhanja, dolijte mlijeko, po potrebi dolijte još vode tako da dobijete oko 1, 2 l supe. Dodajte Vegetu i ako je potrebno, malo bibera i soli. Kratko zakuhajte i na kraju zgusnite supu slatkim vrhnjem.

Neka gotova juha odstoji nekoliko minuta prije nego je poslužite, jer će tako još malo zgusnuti.

Dok se povrće kuha, vi pripremite fritate. Umutite jaje s malo soli i ulja. Dodavajte mlijeko i brašno. Tijesto treba biti nešto gušće nego za palačinke, piše Coolinarika.

Na lagano pouljenoj tavi ispecite nekoliko palačinki, nešto debljih nego inače. Ostavite ih da se malo ohlade. Zarolajte ih i režite na kolutiće debljine 2-3 mm. Poslužite ih kad je supa već na tanjuru.

Ako želite još puniju i još kremastiju juhu, prije samog posluživanja u nju žustro umiješajte jedno razmućeno jaje. Fritate odlično pašu i u bistre supe, i mesne i povrtne.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak