Koštana srž lijek za HIV?

Radiosarajevo.ba
Koštana srž lijek za HIV?

Dva pacijenta su skinuta sa svoje anti-HIV terapije nakon što je transplantacija koštane srži „izbacila“ virus iz njihovih tijela, piše BBC.

Jedan pacijent je proveo skoro četiri mjeseca bez lijekova i bez znakova da se virus vratio, piše B92.net

Tim bostonske Brigam bolnice, naglašava da je prerano pričati o transplantaciji koštane srži kao lijeku za HIV, posebno zato što se virus može vratiti u bilo kom trenutku. 

Otkrića su prezentovana na Internacionalnoj konferenciji posvećenoj AIDS-u u Maleziji. Veoma je teško izbaciti HIV zato što se „krije“ unutar ljudskog DNK, stvarajući tako nedodirljive „rezervoare“ u tijelu. 

Antivirusni lijekovi drže virus pod kontrolom a kada prestanu da se konzumiraju, virus se vrati.

Kako je HIV „nestao“?

 

Dvojica muškaraca, čiji se identiteti ne znaju, su živjela sa ovim virusom više od 30 godina. Obojica su dobili limfom - oblik raka koji zahtjeva transplantaciju koštane srži. 

Koštana srž je mjesto gdje se nove ćelije krvi stvaraju i mislilo se da je glavni rezervoar HIV-a. Poslije transplantacije, HIV se nije mogao naći u krvi jednog pacijenta dvije godine a kod drugog četiri. 

Početkom ove godine, skinuti su sa anti-HIV lijekova. Kod jednog je prošlo 15 sedmica a kod drugog sedam, otkako su prekinuli da uzimaju lekove i do sada nisu pronađeni tragovi virusa. 

Dr Timothy Heinrich rekao je za BBC-u da rezultati postoje ali i dodao: „Nismo dokazali da imamo lijek, treba nam duže praćenje cijele priče.“ 

„Jedino što sa sigurnošću možemo reći, jeste da se virus ne vraća godinu ili dvije nakon što prestanete sa lijekovima i da su šanse da se virus vrati veoma male“, kaže dr Heinrich i dodaje: „Prerano je reći da smo pronašli lijek za HIV.“ 

Heinrich je istakao da se virus može kriti u tkivu mozga ili gastrointestinalnom traktu. „Ako se virus vrati, to će ukazati na činjenicu da su i ostala mjesta važni rezervoari infekcije.“

Berlinski pacijent i beba iz Misisipija

 

Timothy Brown, poznatiji kao „berlinski pacijent“ je navodno prva osoba koja je izliječena od HIV-a. 

Beba rođena u Misisipiju je takođe izliječena od HIV-a tako što su joj na rođenju dati lijekovi koji se bore sa ovim virusom. 

Dvojica muškaraca iz Amerike su primila koštanu srž od zdravih donora

Dr Michael Bradley, medicinski direktor „Terrence Higgins Trust” rekao je da je prerano reći da li je HIV „istjeran iz tijela ova dva muškarca ili se može vratiti“. 

„Ovaj slučaj samo ukazuje na to da berlinski pacijent Timothy Brown možda nije izuzetak“ dodaje Bradly. 

„Transplantacija koštane srži je kompleksna i skupa procedura koja sa sobom donosi i određene rizike. Za većinu zaraženih HIV-om mnogo je opasnije da se podvrgnu transplatnaciji nego da piju lijekove na dnevnom nivou“ objašnjava dr Bradley. 

I dok terapija matičnim ćelijama nije dobra opcija za nosioce HIV-a, zbog kompleksnosti i velikih troškova, novi pristup liječenju možda će na kraju dovesti do istrijebljenja ovog virusa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak