Kosa vam je suha i beživotna? Ovo će je definitivno 'oživjeti'

Radiosarajevo.ba
Kosa vam je suha i beživotna? Ovo će je definitivno 'oživjeti'

Ako ste u posljednje vrijeme primijetili da vam je kosa izgubila sjaj, što se često događa upravo u ovo doba godine, to znači da biste joj trebali pokloniti malo više pažnje.

Uz pomoć nekoliko hranjivih namirnica kosu možete osvježiti, učiniti je bujnijom i, što je najvažnije, zdravom'', piše Net.hr.

Jaja su idealna za pravljenje maske za kosu. Izmutite cijelo jaje i njime premažite kosu od korijena prema vrhovima (ako imate jako masnu kosu, onda koristite samo bjelanjak) pa ostavite da na kosi djeluje dvadesetak minuta. Enzimi iz jaja očistit će i tjeme i kosu, a žumanjak će je nahraniti i učiniti sjajnom. Nakon toga kosu dobro isperite hladnom vodom.

Avokado sadrži esencijalne masti i odlično hrani vlasi. Jedan avokado promiješajte s dvije kašičice maslinovog ulja dok ne dobijete jednu cjelovitu smjesu. Kosu operite šamponom, isperite, nanesite masku i kosu omotajte toplim peškir. Držite na glavi dok se ručnik ne ohladi, pa dobro isperite vodom.

Med je odličan za suhu kosu i sprečava pucanje kose. Nakon pranja nanesite oko pola šoljice meda na vlažnu kosu, umotajte u zagrijani peškir i ostavite da djeluje oko 20 minuta, pa isperite toplom vodom. Maska od meda idealna je za jesenski i zimski period kada je kosi važno osigurati hidrataciju.

Ispiranje kose jabučnim octom izuzetno je učinkovito kod kose koja izgleda beživotno. Pomiješajte 450 ml jabučnog octa s deset kapi esencijalnog ulja (ako imate perut odaberite ulje čajevca) i ostavite mješavinu da 'odleži' dva dana. Nakon toga je nanesite na kosu nakon šamponiranja, umotajte u peškir i ostavite da se tako osuši. Ocat će joj dati sjaj, ali i mekoću.

Jogurt ima enzime i mliječnu kiselinu što pomaže u hranjenju vlasi i tjemena. Nanesite ga na kosu i ostavite da djeluje dvadesetak minuta, pa isperite prvo toplom, a zatim i hladnom vodom jer će tako kosa izgledati još sjajnije.

Ispiranje kose pivom daje nevjerojatan sjaj, važno je da pivo prethodno bude sobne temperature.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak