Koliko zapravo živi odsječena glava

Radiosarajevo.ba
Koliko zapravo živi odsječena glava

Odvajanje nečije glave od tijela oduvijek je izgledalo kao siguran način da taj neko više nikada ne ustane. Djeluje čak i na vampire, zombije i gorštake... Ne postoji ništa što dekapitacija neće usmrtiti, ali koliko zapravo treba nastupi smrt?

Isključimo li opciju vrlo smotanog dželata, ustaljeno mišljenje je da žrtva umire s udarcem. Ipak, postoje legende da obezglavljena žrtva ostaje svjesna između pet i 30 sekundi. Jedan francuski ljekar 1905. je zapisao svoja istraživanja o 'svježe giljotiniziranim' glavama. U zapisima navodi slučaj glave čiji je prijašnji vlasnik bio zatvorenik osuđen na smrt. Nakon odsijecanja glave, ljekar je uzeo u ruke:

"Čekao sam nekoliko sekundi i grčevi su prestali. Pozvao sam osuđenika jakim i oštrim glasom: 'Languille!'. Vidio sam očne kapke kako se polako podižu, bez ikakvih grčevitih kontrakcija - insistiram na ovoj osobitosti - sa pokretom, sasvim određenim i normalnim, kakav se dešava u svakodnevnom životu kada se ljudi probude ili trgnu iz zamišljenosti. Nakon toga, Languilleove oči su su se definitivno fiksirale na moje, kao i zjenice", pisao je ljekar.

Kada su se oči sklopile, ljekar je opet pozvao osuđenika. Desila se ista stvar. Tek kada ga je pozvao po treći put, glava je prestala da reaguje. Približno vrijeme ovog dešavanja bilo je oko 30 sekundi.

Nije iznenađujuće da su mnogi skeptični u vezi ovog izvještaja, Journal of the American Medical Association pogotovo. Istina, potrebno je neko vrijeme da moždane ćelije odumru, a glava, kako smatraju ostaje nesvjesna usljed udarca sjekire (budući da djeluje većom silom nego i jedan knock-out udarac u glavu. Čak i ako bi glava ostala svjesnom, zahvaljujući jako oštrom sječivu ili sretnom udarcu, bilo kakav prekid dotoka krvi u mozak uzrokuje trenutnu dezorijentiranost i gubitak svijesti. Za vrijeme koje je potrebno da neko uhvati odsječenu glavu ona bi sigurno već bila nesvjesna i teško da bi povratila svijest na puki zvuk svog imena.

Ipak, budući da se ne može sprovesti nijedan stvaran i konkretan eksperiment, legenda i dalje živi - uprkos tome što glava ne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak