Klimatske promjene: Pivu, kafi i čokoladi prijeti nestanak

Radiosarajevo.ba
Klimatske promjene: Pivu, kafi i čokoladi prijeti nestanak

Globalno zagrijavanje ne znači samo topljenje glečera, porast nivoa mora, učestalost prirodnih katastrofa i nagle skokove temperatura, nego i posljedice po poljoprivredu, a samim tim i namirnice koje svakodnevno koristimo.

Usljed klimatskih promjena, neke namirnice bi mogle nestati do 2050. godine, piše Huffington Post, piše Tanjug.

Jedna takva namirnica je kafa, čije sjemenke potječu iz zemalja oko ekvatora, zone u kojoj temperature rastu brže nego na drugim mjestima. Stabla kafe Arabice, na koju otpada 75 posto ukupne svjetske proizvodnje, osjetljiva su na gljivu hemileia vastatrix koja izaziva truljenje biljke, a klimatsko zagrijavanje je glavni uzrok širenja ove bolesti.

Jedna studija iz 2011. predviđa nestanak kafe Arabice u Nikaragvi i Meksiku u toku narednih nekoliko decenija.

Svijet bi mogao ostati i bez čokolade. Naime, 70 posto kakaa proizvodi se u zapadnoj Africi, gdje će temperature porasti u prosjeku za 2,3 stepena do 2050. Cijena kakaa mogla bi doseći neslućene visine, a kockica ove mnogima omiljene poslastice pretvorila bi se u čist luksuz.

Globalno zagrijavanje ne pogoduje ni vinogradima. Francuski vinogradari već sada primjećuju promjene: grožđe sazrijeva ranije i sadrži više šećera, a manje kiselina. Ukoliko se ovaj trend nastavi, vinogradari bi lako mogli postati "tehnološki višak".

Hladne zime su preduslov za dobru jabuku. Previše blage zime imaju za posljedicu manje plodove i slabiju berbu. Isto važi i za breskve, šljive, kajsije i kruške.

Bez vode nema života. To dobro znamo, ali ništa nam ne garantuje da ćemo je i dalje imati s obzirom na brzinu kojom se glečeri tope. Prema istraživanju koje je 2010. objavio američki Nacionalni savjet za odbranu resursa, do polovine vijeka jedna trećina SAD-a suočiće se sa nestašicom vode.

Nestanak prijeti i pivu. Naime, jedan od osnovnih sastojka industrije piva je na udaru klimatskih promjena - hmelj koji neće odoljeti porastu temperatura. Ukoliko naučnici ne uspiju razviti vrste otpornije na vrućine i bolje sisteme navodnjavanja, budućnost velikog broja pivnica biće pod velikim znakom pitanja.

I na kraju, zamislite svijet bez banana. Poljoprivrednici Kostarike smatraju da je zagrijavanje Planete glavni krivac za nekontrolisano razmnožavanje faktora koji uništavaju ovu kulturu. Insekti, velika količina padavina i ekstremne vrućine nimalo ne pogoduju proizvodnji banana kojima se loše piše u budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak