Kina: Zbog previše djece 1,2 miliona dolara kazne

Radiosarajevo.ba
Kina: Zbog previše djece 1,2 miliona dolara kazne

Kineski reditelj Džang Jimou mora platiti kaznu od 1,2 miliona dolara jer ima troje dece, čime je prekršio striktan kineski zakon o planiranju porodice, saopćili su danas kineski zvaničnici, javlja Fena

Vlada distrikta Binhu saopćila je da su istražitelji zaključili da su reditelj filma Cvijeće rata i njegova supruga Čen Ting prekršili propise o planiranju porodice jer imaju djecu bez odobrenja i prije nego što su se vjenčali. 

Kazna je zasnovana dijelom na osnovu godišnjih prihoda tog para

Par je, prema podacima vlade distrikta Binhu, zaradio oko 580.000 dolara za tri godine - u 2000, 2003. i 2005. godine, kada su rođena njihova djeca. 

Poznati par treba platiti kaznu u roku od 30 dana, a mogu i da zatraže administrativno preispitivanje ili da ulože žalbu sudu. 

Prema kineskom zakonu o planiranju porodice, parovi mogu imati samo jedno dijete, a dvoje djece mogu imati samo parovi u kojima su oba partnera jedinci, prenosi Blic.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak