Kina stanovništvu plaća za sahrane na moru

Radiosarajevo.ba
Kina stanovništvu plaća za sahrane na moru


Iako raspolaže ogromnom teritorijom, Kina nema dovoljno prostora za sahranjivanje mrtvih, pa su vlasti nekoliko gradova došle na ideju da građanima ponude mogućnost sahranjivanja u moru.

Da bi što više pospješile ovaj vid sahranjivanja, vlasti su spremne čak da onima koji se na to odluče daju novčanu nadoknadu.

Grad Guangzou, na jugu Kine, tako nudi 125 eura, dok Wengzhou, na istoku zemlje, poklanja cijelih 1.000 eura sugrađanima koji pristanu da se njihovo tijelo baci u "plavu grobnicu".

Prema pisanju Washington Posta, posljednje putovanje brodom obavlja se, takođe, o trošku grada.

Uprkos svim ovim pogodnostima, svega 1,8 posto građana bira ovu mogućnost, što začuđuje s obzirom da su tradicionalne sahrane u Kini iznimno skupe. Kremiranje je obavezno, a rasipanje pepela na nekom od grobalja u Pekingu košta više od 12.000 eura.

U zemlji sa 1,35 milijardi stanovnika, očekuje se da broj umrlih do 2025. godišnje dostigne 20 miliona, što je dvostruko više nego 2011.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak