Kina: Na ispit bez grudnjaka

Radiosarajevo.ba
Kina: Na ispit bez grudnjaka

Obrazovne vlasti u Kini smislile su novu taktiku za borbu protiv prepisivanja tokom ispita: zabranjeno je u učionicama nositi grudnjake.

Naime, pred ispite u provinciji Jilin zabranjen je unos bilo kakvog metalnog ili odjevnog predmeta koji bi mogao aktivirati detektore postavljene u prostorijama za ispitivanje.

Prema navodima lokalnih medija, mjera je pokušaj sprečavanja sve drskijih i sofisticiranijih uređaja koji učenici koriste prilikom polaganja ispita.

"Ove godine u Jilinu će biti najstroža provjera na ulazu u učionice u istoriji", navodi kineska novinska agencija Sinhua.

U pismu poslatom roditeljima učenika navedeni su detalji o novim mjerama.

"Po ulasku učenika i osoblja na mjesto ispitivanja, njihovu odjeću, torbe, cipele, kape i ostale stvari pregledaće profesionalci i biće im odobren ulazak samo ako se ne oglasi alarm. Zbog toga, svaki predmet koji sadrži metal može aktivirati detektore i zbog toga su zabranjeni za kandidate", navodi se u pismu.

Sinhua navodi da su zabranjeni grudnjaci sa metalnim zakačkama, dok učenici sa metalnim plombama ili implantatima moraju imati potvrdu od ljekara.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak