Kina isključiva po pitanju jednog djeteta

Radiosarajevo.ba
Kina isključiva po pitanju jednog djeteta

 

Kineski zvaničnici su saopćili da je pokrenut sudski proces protiv poznatog kineskog režisera Zhang Yimuna koji navodno ima sedmero djece i koji je time prekršio zakon o porodičnom planiranju koji Kinezima dozvoljava samo jedno dijete.

Objavljivanjem fotografije Zhanga i njegove supruge Chin Ting sa njihovih dvoje djece, u kineskim medijima bio je povod za istragu koju su pokrenule kineske vlasti, a ispostavilo se da poznati režiser sa četiri supruge ima ukupno sedmero djece, piše agencija Anadolija.

Tužitelj kineske pokraine Jiangsu smatra da je riječ o "nezakonitom činu", a Zhangu prijeti velika novčana kazna koja bi mogla dva puta premašiti njegove ukupne godišnje prihode. Advokati Ureda za porodična planiranja traže novčanu kaznu u iznosu od 160 miliona kineskih jena (oko 26 miliona američkih dolara), a režiser Zhang se u medijima nije oglašavao o ovom pitanju.

Zhang Yimun je najpoznatiji kineski režiser koji se smatra utemeljiteljem savremene kineske kinematografije, a režirao je i svečano otvorenje Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak