Kenija: Pronađen izvor vode dovoljne za 70 godina (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Kenija: Pronađen izvor vode dovoljne za 70 godina (VIDEO)

Naučnici su u Keniji otkrili goleme podzemne spremnike vode, koji bi ovoj sušom pogođenom zemlji mogli biti dovoljni za sljedećih 70 godina. Vodu su otkrili u sušnoj regiji Turkana te se u podzemnim spremnicima nalazi više od 250 miliona prostornih metara pitke vode

Ukupno se radi o pet spremnika, koji bi mogli donijeti spas za 41 milion stanovnika, od kojih 17 miliona nema pristup dovoljnim količinama pitke vode. S kenijskim naučnicima na istraživanju je radio i UNESCO, piše 24sata.hr

"Ovo novo bogatstvo vode otvara vrata za svjetliju budućnost za ljude u Turkani, ali i za cijelu Keniju", izjavila je Judy Wakhungu, ministrica okoliša u izjavi za UNESCO. Ona dodaje kako sada moraju raditi da bi odgovorno istražili te izvore i štititi ih za buduće generacije, prenosi NY Times.

Uz korištenje za piće, ovo vodeno bogatstvo moglo bi se koristiti i kao izvor za navodnjavanje polja, ali i za napajanje stoke. Pristup vodi bi smanjiti sukobe oko hrane u ovoj regiji, gdje su česte krađe stoke završavaju tragično.

Naučnicima je u istraživanju pomogao i Japan, a navodi se kako su potrebna daljnja proučavanja kako bi se otkrile tačne količine vode i koja je njena kvaliteta. Nije poznato ni koliko će koštati da se ta voda crpi. 

Naučnici su prošle godine objavili kartu koja pokazuje kako Afrika leži na golemim rezervama vode, a velik spremnik pronađen je i u Namibiji, zemlji koja trpi najveće suše. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak