Keira Knightley u kampanji protiv nasilja nad ženama

Radiosarajevo.ba
Keira Knightley u kampanji protiv nasilja nad ženama

Tekst preuzimamo s portala Manjine.ba, namijenjenog manjinskim i deprivilegovanim grupama u BiH.

Glavnu ulogu u najnovijoj kampanji britanske organizacije za pomoć ženama žrtvama nasilja, Women's Aid, dobila je glumica Keira Knightley.

Na početku videa učinit će vam se da je riječ o najavi za njen posljednji film, ali će se ubrzo pokazati da se radi o potresnoj kampanji koja ukazuje na raširenost nasilja nad ženama i poziva na borbu protiv njega.

"Stvarni život nema dugme za pauzu kao što imaju filmovi. Stvarni život podrazumijeva posljedice i odgovornosti. Porodično nasilje u stvarnosti ubija", poručuje ovaj video.

 

"Nasilje u porodici je najčešći uzrok smrti žena na planeti. Žene češće bivaju ubijene od ruku muškaraca nego što ginu u saobraćajnim nesrećama ili u ratovima. Jednu od četiri žene u SAD će u toku života fizički povrijediti njen partner. To znači da jedna žena biva napadnuta i zlostavljana svakih devet sekundi", stoji u saopštenju organizacije Women's Aid.

Prema podacima Evropskog ženskog lobija iz 2011. godine, svaka druga žena u Evropskoj uniji na svojoj će koži iskusiti neki oblik nasilja u toku života. Svaka peta umrijet će kao žrtva nasilja u porodici, a svaka deseta će biti silovana ili prisiljena na seksualne odnose.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak