Kaput za beskućnike

Radiosarajevo.ba
Kaput za beskućnike

Beskućnici u Detroitu predstavljaju veliki problem budući da ih ima preko 18.000, broj neprestano raste, a grad nema adekvatan odgovor na to. Studentica dizajna na Centru za kreativne studije, Veronika Scott, odlučila je pomoći ovoj populaciji onoliko koliko može.

Veronika je od vlastitog novca, nekih 2000 dolara, dizajnirala nekoliko prototipa specijalnih kaputa za ljude koji spavaju po ulicama velikog grada. Radi se praktično o prenamijenjenoj vreći za spavanje koja je dovoljno topla da zaštiti i od najveće zime, vodonepropusna ali i izgleda dobro, te ima dovoljno džepova za sve ono što vlasnik može nositi sa sobom.

Najbolja stvar u priči je što se studentica obratila firmi Carhartt, koja inače proizvodi opremu i radna odijela za građevinare, radnike na farmi, i slično, koja joj je donirala izolacijske materijale i mašine za šivenje, pa u procesu izrade ovih višenamjenskih kaputa sada učestvuju i sami beskućnici.

 

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak