Kanada: Marihuana će se uzgajati pod kontrolom vlasti

Radiosarajevo.ba
Kanada: Marihuana će se uzgajati pod kontrolom vlasti

Uzgajanje kanabisa u Kanadi vlasti će dozvoliti kako bi njegovu konzumaciju stavili pod kontrolu i spriječili krijumčarenje, javila je Anadolu Agency.

Prema pokrenutom programu kanadskog federalnog ministarstva zdravstva, firme koje budu htjele uzgajati kanabis dužne su predati zahtjev za odobrenje Kraljevskoj kanadskoj konjičkoj policiji.

Do sada je 156 firmi predalo zahtjeve, a samo dvije su dobile odobrenje, navodi se u saopćenju Ministarstva. Kanadsko ministarsto zdravstva za ovaj sistem odredilo je prelazni datum do 31. marta 2014. godine, a očekuje se da bi do 2024. godine oko 450 hiljada korisnika marihuane moglo prestati kupovati kanabis od ilegalnih prodavača.

Jeftinije nego na crnom tržištu

Jedan gram marihuane u uličnoj prodaji iznosi deset dolara, dok će firme koje se budu bavile uzgajanjem inidjske konoplje pod kontrolom države, gram marihuane prodavati po cijeni od 7,6 dolara, navodi se u saopćenju. Ostaje zabrana uzgajanja indijske konoplje na privatnim poljima. Nakon što indijska konoplja bude uzgojena, stručnjaci iz Ministarstva izvršit će kontrolu kvaliteta, nakon čega će marihuana biti puštena u prodaju, javila je Anadolu Agency.

Prema evidenciji Ministarstva, trenutno se kontroliano daje marihuana za 37 hiljadi 359 uživalaca ove droge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak