Kanabis prvi put legaliziran u SAD

Radiosarajevo.ba
Kanabis prvi put legaliziran u SAD

Tekst zakona o nekažnjavanju upotrebe kanabisa pod određenim uslovima, koji je odobren prošli mjesec na referendumu, stupio je na snagu u državi Washington, prvi put u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Fena.

Legalizacija upotrebe droge odobrena je narodnim glasanjem u državama Washington i Colorado, u isto vrijeme kad su se odvijali predsjednički izbori 6. novembra.

Zakon će u Coloradu stupiti na snagu 5. januara. U državi Washington, osoba starija od 21 godinu od sada može posjedovati 28 grama kanabisa.

Pušiti u javnosti i dalje je zabranjeno i kažnjava se sa 50 dolara, a vlasti još jednu godinu neće ozakoniti ni uzgajanje ni prodaju kanabisa.

Primjena novog zakona izazvala je brojna pitanja, jer je on u kontradikciji sa saveznim zakonom.

Tužilac države Washington je podsjetio da je savezni zakon o drogi "bez promjene" i ni jedan zakon koji usvoji neka država ne može biti iznad zakona izglasanog u američkom Kongresu. "Posjedovati i prodavati bilo koju količinu kanabisa ilegalno je prema saveznom zakonu", navodi se u saopćenju.

Ovo upozorenje nije spriječilo pušače jointa da slave ovaj događaj u centru Seattlea mašući cigaretama, zabranjenim u javnosti ispred kamera televizije CBS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak