Kampanja UN ide dalje: Ukucajte u Google riječ 'gay'

Radiosarajevo.ba

Organizacija UN Women nedavno jeodličnom kampanjom ukazala kako se rodna ravnopravnost i diskriminacija žena mogu naći na svakom koraku, pa i na internet pretraživaču. UN je potom odlučio nastaviti s istim pristupom i ukazati na široko rasprostranjenu homofobiju. 

Kampanja Free & Equal ukazuje na ponuđene rezultate pretrage pojma 'gay' na pretraživaču Google, a koji poručuju da osobe istospolne seksualne orijentacije treba ubiti, da ne smiju usvajati djecu, da trebaju umrijeti, da ih treba usmrtiti...

Rezultati koje Google automatski nudi korisnicima su rezultat aktivnosti svih korisnika i internetskih stranica povezanih s pretraživačem, što znači da generišu većinsko mišljenje ili najčešće povezane pojmove s traženim pojmom.

"Ostali smo šokirani rezultatima koje je pokazala kampanja UN Women. Ispostavilo se da su seksizam i mizoginija i dalje sveprisutni, iako se posljednjih decenija ulažu iznimni napori. Po uzoru na ovu kampanju, portal Queerty odlučio je isprobati sličnu stvar, samo za pojam 'gay'. Pokazalo se da su rezultati još gori", kaže Charles Radcliffe, savjetnik za ljudska prava pri UN.

Kampanja UN podsjeća da je homoseksualnost još uvijek kriminalizirana u 76 zemalja svijeta i da se diskriminatorni i zastrašujući zakoni koriste protiv homoseksualnih osoba i danas, u 21. vijeku: širom afričkog kontinenta, na Bliskom Istoku, u Rusiji... Osobama homoseksualne orijentacije ondje prijeti zatvorska kazna, bičevanje, smrtna kazna, izopćavanje iz društva, a za neka od osnovnih ljudskih prava bore se i na evropskom kontinentu.

Radcliffe kaže da rezultati ove kampanje ukazuju na to da je borba protiv diskriminacije i kršenja ljudskih prava još uvijek daleko od svog cilja, kao i da je suzbijanje homofobije jedan od glavnih zadataka UN.

Kampanja podsjeća da su prava gayeva, lezbejki, biseksualnih i transeksualnih osoba – osnovna ljudska prava.

U fotogaleriji pogledajte o čemu se radi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak