Kako uštedjeti u svakodnevnom životu

Radiosarajevo.ba
Kako uštedjeti u svakodnevnom životu

U mnogim segmentima svakodnevnog života mogu se ostvariti bitne uštede, no ponekad toga nismo ni svjesni. Stanite ukraj besparici, iskoristite ono što vam se besplatno pruža.

1. Znanje
Portal Dnevnik.hr donosi popis besplatnih mogućnosti za učenje putem interneta.  Studenti mogu iskoristiti besplatne tečajeve MIT OpenCourseWare, Instituta za tehnologiju u Massachusettsu, poznatijem kao MIT. Na ovaj način nećete dobiti diplomu, ali ćete ipak naučiti ono što vas zanima. Tu su i tečajevi stranih jezika koje možete pohađati preko primjerice BBC-evog besplatnog tečaja stranih jezika, kao i tečajevi iz matematike, povijesti, umjetnosti i kompjuterskog programiranja preko Khan Academyja, koji nude besplatne video tutorijale i vježbe. Ako želite naučiti crtati, to možete naučiti pomoću besplatnog online tečaja na Drawspaceu.

2. Vježbanje
Vježbati ne morate samo u teretani, nego i kod kuće, uz pomoć besplatnih videovježbi i tutoriala na internetu. Još bolja opcija je zamijeniti zatvoreni prostor vježbanjem na otvorenom, barem dok vam još vrijeme ide naruku. Ako biste baš željeli ići u teretanu, provjerite ima li teretana koje nude besplatni probni rok... U dnevnu rutinu obavezno uvedite pješačenje - tako ćete uštedjeti na gorivu, a i na vremenu koje biste proveli na pokretnoj traci u teretani

3. Biblioteka
Umjesto da kupujete knjige - posudite ih iz biblioteke. No biblioteke nude i niz drugih mogućnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena - izložbe i predstavljanja knjiga. Biblioteka Sarajevo povremeno nudi besplatan upis, a u njihovom multimedijalnom centru MAK često se organizirajuknjiževne večeri.

4. Wireless veza
Današnji život je nezamisliv bez pristupa internetu, pa se zato konstantno povećava broj lokacija na kojima korisnici imaju besplatan pristup internetu. Možete s laptopom na neka od mjesta koja imaju besplatan wireless, a surfati možete i preko mobitela – samo nabavite aplikacije za smartphone pomoću kojih možete locirati pristupne točke wirelessa.

5. Muzika
Danas možete slušati muziku koju volite i zo besplatno. Sve je veći broj besplatnih radiostanica na internetu, a muziku možete i besplatno skidati putem raznih stranica za skidanje. Ako nemate vremena za pravljenje svojih play listi, tu je Radiosarajevo kojeg uvijek možete slušati putem web streaminga

6. Besplatne ulaznice
Vjerujete li da i u bh. gradovima ima čitav niz događaja za koje ulaznica nije potrebna. predavanja, promocije, koncerti, sportski događaji... Pratite li našu  rubriku Gdje izaći?.  Besplatne ulaznice često se mogu osvojiti putem nagradnih igara na radiostanicama i portalima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak