Kako sve u svijetu nazivaju novog papu

Radiosarajevo.ba
Kako sve u svijetu nazivaju novog papu


Papa Franjo je prvi poglavar rimokatoličke crkve koji je izabrao ime po monahu Franji Asiškom, čije ime se različito izgovara u različitim jezicima, a njemački mediji i javnost bili su u dilemi kako da zovu novog papu.

13 zanimljivih činjenica o papi Franji I

Novoizabrani papa se tako u Francuskoj zove Francois, u Španiji i Portugaliji Francisco, a u Engleskoj Francis, javlja Vjerska informativna agencija (VIA). Rusi ga pak zovu Francisk, Mađari Ferenc, Slovaci František, a Slovenci Frančišek ili Franc.

Među Nijemcima je, međutim, u prvom momentu postojala dilema kako da zovu novog papu, koji je izabrao ime po svetitelju iz Asiza Francescu (1181 - 1226), na latinskom Franciscus.Asiški svetitelj se u Njemačkoj naziva Franz, pa bi se po ovome tako morao oslovljavati i novi papa.

Ime Franz kod Nijemaca je sve rjeđe, mada se i dalje ubraja u sto najčešćih, a posebno je bilo popularno između 1870. i 1890. godine.

Svi njemački mediji su se, ipak, prećutno usaglasili da se novi papa zove Franciskus, jer to zvuči "autentičnije", javlja agencija Beta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak