Kako su slavni liječili mamurluk

Radiosarajevo.ba
Kako su slavni liječili mamurluk

Ukoliko mislite da vam lijekovi iz kućne produkcije, koji se već generacijama prenose u vašoj porodici, baš i ne pomažu, donosimo vam nekoliko prijedloga slavnih ličnosti iz svijeta pop-kulture.

Playboy je nedavno objavio opširno dopisivanje koje je uredništvo godinama vodilo sa američkim autorom Hunterom S. Thompsonom u kojem, između ostaloga, otkriva i svoj lijek za mamurluk, koji uključuje tablete podizalice i pivo, prenosi Webcafe.hr.

Savjeti koje vam donosimo su bazirani na sličnim metodama. Ipak, prije nego krenete u isprobavanje, imajte na umu da ove metode nisu provjerene te da to što su ih koristile poznate ličnosti uopće nije garancija da će raditi.

Zelda Fitzgerald
Američka spisateljica, okarakterizirana i kao "prva moderna žena", svoj je ljubavni zagrljaj s alkoholom počinjala oko 11 sati ujutro. Najdraži prijatelji su joj bili vodka i limunada, a pratili su je kroz cijeli dan, sve do večeri u baletnom studiju gdje bi marljivo vježbala. Nakon baleta prepustila se ponovno alkoholu, a kao lijek za mamurluk koristila je jutarnje plivanje. Nakon kojeg se, naravno, osvježila uz malo vodke i limunade.

William Faulkner
Autor Krika i bijesa bio je poznat po svojim pijanim avanturama u koje bi se uputio kada bi završio s projektom. U jednoj se takvoj avanturi opasno opekao na radijator, a iako je imao problema s bocom, često se zaokupljao poslom kako bi to prevladao. Štaviše, pisanje je naveo i kao najbolji lijek za mamurluk jer je smatrao da je autor u trenutku stvaranja toliko zaokupljen da ne osjeća bol ili mamurluk.

Anthony Burgess
Pisac Paklene narandže volio se tu i tamo dotući alkoholom, ali je imao i savršen lijek za mamurluk. Barem prema njegovim riječima. Lijek se zove Krvnikova krv, a sastoji se od džina, viskija, ruma, brendija, piva, vina i šampanjca. Burgess je tvrdio da je vrlo profinjenog okusa i da "klizi", te pruža "metafizički zanos". Ne želimo uopće zamišljati kako je otkrio da bi ovo mogao biti lijek protiv mamurluka, ali pretpostavit ćemo da se vodio tim da se "klin klinom izbija".

Ernest Hemingway
Ovaj legendarni pisac, koji je slovio i kao ljubitelj opojnih pića, smislio je nekoliko lijekova za mamurluk, od kojih ćemo vam predstaviti tri. Najjednostavniji je mješavina soka od paradajza i piva. Zanimljivo, sok od paradajza se u kombinaciji s raznim dodacima redovito koristi kao lijek, ali prema riječima pravih znalaca, u ovom slučaju pijanaca, nema baš željeni učinak.

Naredni recept je mješavina apsinta i šampanjca, i to u pomalo zabrinjavajućim količinama. Možda je ova metoda učinkovita jer vas toliko "ubije" da zaboravite na mamurluk? Ako je to cilj, pretpostavljamo da možda nije toliko bitan sam recept koliko činjenica da se jednostavno treba ponovno napiti.

Zadnji recept u nizu sastoji se od Angosture, gorkog pića sa preko 40 posto alkohola, usitnjenog leda, limete i džina. Hemingway je tvrdio da je to snažno i gorko piće koje se pije bez dodavanja šećera, ali koje odmah razbistri čovjeka i daje mu volju za životom i druženjem.

Robert Mitchum
Recept kojeg je slavni glumac navodno podijelio i sa Frankom Sinatrom, zbog čega mu je ovaj bio doživotno zahvalan, sastoji se od džina, limuna, limete, bjelanca, šećera, vrhnja i narandže. Ovaj lijek za dušu zove se Ramos Gin Fizz, a navodno je omiljeni protivotrov bio i Jimu Morrisonu.

Judy Garland
Slavna glumica navodno se navukla na lijek za mamurluk kojeg su joj ljubazno servirali njeni menadžeri i producenti. Naime, nekada je navodno bio običaj glumicama davati speed kako bi ostajale vesele i pune energije čak i za vrijeme dugih snimanja ili nakon opakih pijanki.

Brenda Frazier
Preteča današnjih starleta i posvuduša, koja je završila na naslovnici časopisa Life samo zato što su joj roditelji priredili raskošnu zabavu na kojoj je objavljeno da je zrela za udaju, navodno je imala vrlo efikasan lijek za mamurluk. Taj je recept bio jedna od glavnih atrakcija na njenoj zabavi na kojoj je postojao i mamurluk šank koji je posluživao isključivo ovo piće. Recept je garantovao bezbolno buđenje nakon razuzdane zabave, a tajna je bila u promućkanoj Coca-Coli koja se ubrizgavala u čašu hladnog mlijeka. Jedan gutljaj i san navodno su bili dovoljni za sprječavanje mamurluka.

Dean Martin
Za kraj vam prenosimo najjednostavniji recept kojeg je navodno preporučio Dean Martin: "Ostani pijan". U usporedbi s prethodnim receptima, ovaj se još čini kao najnormalniji.

U svakom slučaju, sretno s mamurlukom. Ako nijedan od savjeta protiv mamurluka ne pomogne, možda najbolje da sljedeći put jednostavno pijete dovoljno vode i ne dopustite tijelu da dehidrira. Ili da uopće ne pijete...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak