Kako se riješiti mrava u kuhinji

Radiosarajevo.ba
Kako se riješiti mrava u kuhinji

Mravi se u našim domovima pojavljuju u različitim oblicima te su jedan od čestih problema u domaćinstvima. Postoji više različitih načina kako ih se riješiti i vratiti ih u prirodu, gdje i pripadaju.

Ipak, treba se prvo zapitati zašto oni uopće dolaze u naše domove. Prije svega zato što im je to idealno mjesto za pronalaženje hrane (kuhinja pogotovo). U naše domove obično ulaze kroz sitne pukotine i otvore te stoga treba otkriti odakle dolaze i zatvoriti ta mjesta (za ovo vam odlično može poslužiti silikon).

Prva stvar koju trebate učiniti kada otkrijete mrave u kući je temeljito čišćenje, a idealno mjesto za početak čišćenja je upravo kuhinja, budući da je i najmanja količina hrane, poput mrvice hljeba, pozivnica mravima da uđu u vašu kuću.

Kako ih istjerati?

Mravi ne vole dječiji puder. Malo dječijeg pudera po mjestima na kojima ste ste ih primijetili natjerat će mrave na odlazak.

Možete iskoristiti i ocat te ga poprskati ili nakapati na područja gdje ste primijetili mrave. U istu svrhu možete primijeniti crni biber, so, cimet,listove paradajza, kredu, limunov i narandžin sok.

Ukoliko vam nijedno od ovih domaćih sredstava ne pomogne (a morali bi), uvijek se možete poslužiti otrovima poput Neopitroida, ali neka vam to bude baš zadnja opcija. Nikome nije drago da sipa otrov po kući, a pogotovo ne u kuhinji.
 
Mjesta na kojima se mravi zadržavaju:
U dvostrukim podovima i stropovima
Oko raznih cjevovoda (vodovod, plinske cijevi i sl.)
U elektrostanicama
U raspuknutim zidovima
Pukotinama vrata i prozora

Također, ne treba zaboraviti i da mravi prenose neke uzročnike bolesti kao što su Salmonella spp. i Clostridium spp.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak