Kako ohladiti pivo u tren oka

Radiosarajevo.ba
Kako ohladiti pivo u tren oka
Ilustracija

Nema gore stvari od toplog piva, pogotovo ljeti, a nema ni razloga da biste ga takvog pili. Pročitajte kako doskočiti ovom problemu i ohladiti svoje pivo u tren oka

Hladno pivo je važno za vrući ljetni dan kao i duboki hlad – nezamislivo je proživjeti dan bez njega. Sasvim je svejedno jeste li došli na plažu, livadu, vikendicu ili sa ekipom gledate utakmicu, svakako ćete htjeti popiti bar čašu hladnog hmeljskog ili pšeničnog piva.

Naravno, uvijek vam se možete desiti da zapadnete u ružnu situaciju: pokvario vam se prijenosni frižider, na vikendici iz nekog razloga nema struje, u blizini nema nikakvog potoka i slično... Pivo će se zagrijati u tren oka i hladno osvježenje pretvorit će se u toplu supicu.
Donosimo vam nekoliko savjeta kako uspješno ohladiti ili zadržati pivo (ili druga pića) hladnim te održati porodicu ili prijatelje sretnima.

Peškir/čarape
Namočite peškir ili krpu, a najbolje sportsku ili deblju čarapu u more ili slatku vodu - omotajte oko hladne boce ili limenke piva i ostavite u hladu. Voda će isparavanjem sa peškira zadržavati toplinu vani, dok će unutra pivo duže ostati hladno. Samo pazite da se tkanina ne osuši, jer će time efekat hlađenja prestati. Sličan, ako ne i isti efekat možete postići obmotavanjem boce mokrim novinskim papirom – običnim, nikako ne tvrdim ili sjajnim. Dakle, Plan B čuvajte i spremite u kolekciju, a dnevnu štampu slobodno zgužvajte i upotrijebite.

Zemlja
Ova metoda je fizički zahtjevna, ali će održati pivo hladnim barem dva puta duže nego da ga ostavite u kesi pod krošnjom stabla. Dakle, prihvatite se lopate i iskopajte rupu od bar pola metra, onolikog prečnika koliko imate boca/limenki. Poslažite ih unutra te prekrijte prethodno otkopanom zemljom. Pri biranju mjesta za kopanje izaberite ono koje je u hladu.

So
Uspjeli ste nekako doći do malo leda. Ubacite led u kantu ili posudu, dodajte vode tako da su sve boce prekrivene i zatim pospite sve, posebno kocke leda, solju. Ne sa par kašika, već hrpom soli. Voda i led će ostati na 0°C, dok se sav led ne otopi ili dok se voda ne pretvori u led. Dodavanjem soli spuštate tačku smrzavanja mješavine vode/leda, čineći temperaturu manjom od ništice jer će ledu tokom endotermičke reakcije trebati više energije (topline) da bi se otopio, a toplinu će uzimati iz vode koja ga okružuje.

Rijeka/jezero
Puno bolje opcije od mora koje bi poslužilo istoj namjeni, ali je toplije, pa će efekat hlađenja biti kraći. Stavite boce u kesu koju ćete konopcem svezati za obalu (drvo ili kamen). Samo pazite da ste dobro zatvorili boce iz kojih ste već točili da ne bi došlo do kontaminacije vodom koja nije za piće. Ova metoda je pravi klasik.

Amonij nitrat
Trknite do komšija ili u obližnji trgovački centar specijaliziran za vrt. Dograbite umjetno gnojivo, amonij nitrat, i trk u auto. Kao i u metodi sa soli, iako ovdje ne trebate led, miješanjem vode i zrnaca amonij nitrata stvarate endotermičku reakciju i time u jako kratkom periodu postižete vrlo niske temperature. Isprobajte metodu i složit ćete se da je najbolja. Ako se nikada niste igrali ludih naučnika, sada je pravo vrijeme za to.

tportal.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak