Kako (ne)skidati led sa vjetrobrana

Radiosarajevo.ba
Kako (ne)skidati led sa vjetrobrana

Omot CD-a, kreditna kartica i hladne, gole ruke imaju nešto zajedničko – sve je barem jednom bilo upotrijebljeno za čišćenje snijega i leda sa vjetrobranskih stakala automobila. OK, ali postoje i neki načini skidanja leda koje svakako treba izbjegavati, prenosi Net.hr.

Anketa koju je sprovela kompanija Autoglass pokazala je da oko 38 posto ispitanih sudionika u saobraćaju golim rukama uzaludno pokušava očistiti led s vjetrobranskog stakla. Gotovo ih je polovina (45 posto) rekla da su koristili i kreditnu karticu kako bi skinuli led, a 41 posto ih je priznalo da koristi samo rukavicu kako bi uklonili ledeni sloj.

Alarmantnija je činjenica da daljnjih 13 posto ispitanika polijeva vruću vodu preko vjetrobranskih stakala riskirajući ozbiljna oštećenja stakla,  a da se ne spominju lokve vode na tlu koje se mogu smrznuti i stvoriti neposrednu opasnost.

"Preporučujemo ispravnu strugalicu za led ili sredstvo za odmrzavanje kako bi se izbjegla oštećenja na staklima. Također, preporučujemo vozačima da koriste odmrzavanje na pumpu umjesto aerosola budući da je prikladnije za okoliš", savjetuje David Glidden iz Autoglassa.

Vruća voda može uništiti staklo
Linden dodaje i kako nikako ne preporučuje vruću vodu prilikom skidanja. "Ogromna je razlika u temperaturi vode koju ljudi koriste i temperaturi vjetrobranskog stakla u smrznutom stanju. Takav termički šok može uzrokovati velika oštećenja na vjetrobranu. Staklo je vrlo tvrdo (lomljivo), ali nije plastično, tako da nisu moguća brza nejednaka rastezanja", upozorio je on.

Postoje i tehnološka rješenja – Ford je, npr., još prije 26 godina patentirao sistem Quickclear. Riječ je o mrežici vrlo tankih grijanih žica između dva sloja vjetrobranskog stakla kojima se postiže brzo odmrzavanje i odmagljivanje.

Kako voziti po ledu


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak