Kako labradorka Macy pomaže djevojčici sa dijabetesom

Radiosarajevo.ba
Kako labradorka Macy pomaže djevojčici sa dijabetesom


Labradorka Macy je mnogo više od najbolje prijateljice šestogodišnjakinji Aleni – ona joj svakog dana spašava život. Djevojčica Alena ima dijabetes tipa 1 i oslanja se na Macy da je obavijesti ako je u opasnosti od padanja u dijabetičku komu. 

Naime, kada joj je nivo šećera u krvi nizak, Alenina koža miriše drugačije, dok ako je previsok, drugačije miriše njen dah, a sve to u stanju je da detektuje samo Macy.

Kada primijeti da nešto sa razinom šećera u njenom tijelu nije u redu, Macy lagano gurka svoju vlasnicu, pa djevojčica može da uzme lijek. Alenina porodica morala je da se navikne na mučnu terapiju koju je Alena počela da prima još u trećoj godini – svaki dan morala je da dobija injekcije šest puta. 

''Alena je još mala da prepozna kada je nivo šećera u krvi nizak i to sve dok ne padne u dijabetičku komu. Međutim, mi vjerujemo Macy 100 u potpunosti!'', kaže Alenina majka Victoria.

Ipak, labradorka Macy je velika pomoć, te Victoria smatra da svako dijete sa ovom bolešću treba da ima pravo na medicinskog psa, jer donosi veliko olakšanje, piše B92.net.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak