Kako jesti zdravo a izbjeći pesticide?
Radiosarajevo.ba
EWG-ova lista
Prije no što krenete na pijacu pročitajte ovaj vodič za kupovinu voća i povrća koji vam savjetuje kako izabrati namirnice sa što manje pesticida.
Pesticidi su hemijski otrovi koji jestive biljke brane od štetočina. Baš kao što su opasni za bube, gusjenice i ostale napasnike, tako su opasni i za ljude. Jednostavno pranje voća i povrća ponekad nije dovoljno, jer pesticidi mogu da prodru i u strukturu ploda.
Kupovina organski uzgojenog voća o povrća se preporučuje, no zbog visokih cijena, ovako uzgojenu hranu sebi ne može priuštiti svako.
Zato je organizacija Environmental Working Group nedavno objavila listu 12 "prljavih" i 15 dobrih namirnica. Lista je prilagođena kupovnim i prehrambenim navikama Amerikanaca, no najvećim dijelom se može primijeniti i na naše područje.
Među kontaminiranim namirmnicama, za koje se preporučuje da ih kupujemo organski uzgojene, našli su se: celer, breskve, nektarine, jabuke, jagode, paprike "babure", špinat, kelj, višnje, krompir i grožđe iz uvoza.
Među namirnicama koje su manje opasne, te ih nije potrebno kupovati "organski uzgojene" su: luk, kukuruz, grašak, ananas, šparoge, kupus, kivi, patlidžani, dinja, lubenica i grejpfrut.
Pogledajte i objašnjenje stručnjaka
http://www.youtube.com/watch?v=Vso3bX4PXCs&feature=player_embedded
foodnews.org/radiosarajevo.ba
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.