Kako jesti nezdravo: 10 egzotičnih jela koja najviše debljaju

Radiosarajevo.ba
Kako jesti nezdravo: 10 egzotičnih jela koja najviše debljaju

Huffington Post sastavio je popis jela koja debljaju najviše na svijetu, ako s popisa izuzmemo upravo SAD, zemlju koja je sve donedavno bila najgojaznija na svijetu.

Provjerite koje su se sve kulinarske ljepote ovdje našle:

Acaraje, Brazil

Palmino ulje prilično je nezdravo. Jedna čajna kašika sadrži sedam grama zasićenih masnoća. A Acaraje sadrže grah, oblikovan u kuglicu, pržen u dubokom palminom ulju. Sve se potom puni dvjema vrstama namaza od sušenih škampa, mljevenih indijskih oraščića i - još palmina ulja.

Churros, Španija

Tijesto prženo u dubokom ulju i umočeno u šećer i cimet uranja se u vruću čokoladu i jede za doručak.

Poutine, Kanada

Ovo su prženi krompirići podignuti na viši nivo: umočeni u sos od masnog sira (prodaje se i u Burger Kingu i jedna porcija sadrži 740 kalorija i 42 grama masti). I to je samo osnovna verzija.

Khachapuri, Gruzija

U pitanju je zdjela od hljeba napunjena otopljenim sirom. Na vrhu se nalaze jaje i komad maslaca.

Aligot, Francuska

Aligot se radi od pire krompira, maslaca, pavlake, češnjaka i otopljenog sira. Prema podacima sa stranice FatSecret, jedna kašika aligota sadrži šest posto preporučenog dnevnog unosa zasićenih masnoća.

Mars u dubokom ulju, Škotska

Kao zemlju porijekla ove groteskne slastice Amerikanci navode Škotsku, ali zaboravili su pomenuti da su upravo oni ti koji su najpoznatiji po tome što apsolutno sve bacaju u duboko ulje.

Jalebi, Indija

Jalebi je tijesto prženo, još jednom, u dubokom ulju, umočeno u šećerni sirup.

Calzone, Italija

Tradicionalna calzone pizza sadrži u sebi istu količinu tijesta kao pizza namijenjena za četvero ljudi, piše Huffington Post. Ako pritom odaberete i standardne dodatke koji uključuju puno sira, dobivate jelo koje je među najkaloričnijima u svijetu.

Ramen, Japan

Ovo je jelo s rezancima posljednjih godina postalo jako popularno i u Americi. Problem nastaje kad se rezanci prže, a u sve se dodaje govedina, svinjska mast i ulje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak