Kako izbjeći trovanje u restoranima

Radiosarajevo.ba
Kako izbjeći trovanje u restoranima

Barem tokom ljetnjih mjeseci, suzdržite se od sirove ribe, plodova mora, jaja koja nisu termički obrađena i mesa koje nije reš pečeno.

Hrana koja nije dovoljno termički obrađena ljeti predstavlja rizik. Životinjske namirnice poput mesa, peradi, školjaka i jaja mogu sadržavati štetne viruse i bakterije koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju. Mala djeca, trudnice, starije osobe i osobe oslabljenog imuniteta su osobito ranjive.

Kako bi smanjili rizik od trovanja hranom izbjegavajte:
• Sirovu ribu i školjke – kamenice, sushi, sashimi i sl.
• Meso ili plodove more koji nisu temeljito termički pripremljeni, npr. tatarski biftek, carpaccio...
• Jaja koja nisu dovoljno kuhana ili pečena, kao i jela u kojima se sirova jaja koriste kao sastojak. Takva je npr. majoneza ili razni umaci i preljevi za salatu. Sufle, mousse i topljena čokolada mogu sadržavati sirova jaja pa ih je također poželjno izbjegavati. I tiramisu nerijetko sadrži sirovi bjelanjak.

Recepti i načini pripreme variraju od restorana do restorana pa ukoliko niste sigurni da li jelo sadrži sirove ili nedovoljno pripremljene životinjske namirnice svakako se raspitajte kod konobara. Također, uvijek zahtijevajte da jelo bude temeljito termički obrađeno. Kod jela kod kojih je to nemoguće poput kamenica ili moussea bolje je odabrati nešto drugo ukoliko niste posve sigurni u njihovu svježinu. To je mala žrtva u usporedbi s velikim poteškoćama koje može uzrokovati trovanje hranom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak