Kako da spasite presoljeno jelo?

Radiosarajevo.ba
Kako da spasite presoljeno jelo?

Nekad je najgora stvar koja se može desiti kada premate jelo, to da dodate previše soli (osim ako ne zagori hrana). 

Nekad i tu postoji rješenje. Ako su u pitanju špagete ili druga tjestenina, jednostavno dodajte još vode, ili zamijenite presoljenu vodu.

Kada su u pitanju variva, supe, sosovi, idealno rješenje je sirov krompir. Naime, dovoljno je da oguljen krompir stavite u jelo i nastavite s kuhanjem. Krompir će upiti slanu tečnost.

Ne zaboravite da u tom slučaju dodate još tečnosti.Također, ako ste presolili jelo, odredite tačan odnos namirnica i soli i po mogućnosti dodajte još namirnica, na primjer - povrća, mesa..

I dodavanje peršuna je odličan način da zamaskirate ukus presoljenog jela, naročito sosa. Ipak, najbolje je da specijalitet probate pred kraj kuhanja i dodate so po potrebi i ukusu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak