Kako da spasite presoljeno jelo?
Nekad je najgora stvar koja se može desiti kada premate jelo, to da dodate previše soli (osim ako ne zagori hrana).
Nekad i tu postoji rješenje. Ako su u pitanju špagete ili druga tjestenina, jednostavno dodajte još vode, ili zamijenite presoljenu vodu.
Kada su u pitanju variva, supe, sosovi, idealno rješenje je sirov krompir. Naime, dovoljno je da oguljen krompir stavite u jelo i nastavite s kuhanjem. Krompir će upiti slanu tečnost.
Ne zaboravite da u tom slučaju dodate još tečnosti.Također, ako ste presolili jelo, odredite tačan odnos namirnica i soli i po mogućnosti dodajte još namirnica, na primjer - povrća, mesa..
I dodavanje peršuna je odličan način da zamaskirate ukus presoljenog jela, naročito sosa. Ipak, najbolje je da specijalitet probate pred kraj kuhanja i dodate so po potrebi i ukusu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.