Južna Koreja: povlastice ekološki osviještenim kupcima

Radiosarajevo.ba
Južna Koreja: povlastice ekološki osviještenim kupcima

Južna Koreja je poznata kao jedna od ekološki najprogresivnijih zemalja u svijetu, budući da je ondje već godinama standard isključivo javni saobraćaj na struju, brojne farme koje rade na pogon vjetra, i slično. Novi detalj kojim Ministarstvo za zaštitu okoliša želi podstaći ljude da misle na okoliš su – zelene kreditne kartice.

Naime, osobe koje vode zeleni način života će pri kupovini ekoloških proizvoda dobijati bodove koji će se upisivati na njihov posebni eko-račun, da bi na kraju mjeseca bodovi bili pretvoreni u novčani iznos koji kupac može unovčiti ili njime platiti komunalije. Bodovi će se prikupljati kupovinom ekološki prihvatljivih proizvoda, organske hrane, proizvoda koji su proizvedeni po ekološkim standardima, ali i korištenjem zelenih servisa, poput javnog saobraćaja, te recikliranjem.

Novi sistem će se provesti preko zelenih čipova koji će biti pridodati kreditnim karticama koje osobe već posjeduju, a sve zajedno je dio južnokorejskog plana da do 2020. smanji ispuštanje štetnih gasova za 30 posto. Znajući da su ekološki proizvodi u pravilu uvijek skuplji od onih koji su proizvedeni s manjom pažnjom prema prirodi, vlada se nada da će ovaj način uštede novca kupcima vrlo brzo postati blizak, premda je reakcija ljudi zasad podijeljena: jedni misle da je sistem dobro osmišljen, drugi da podstiče konzumerizam.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak