Jednostavan recept za popularne linzere: Božićni keksić drag starima i mladima

0
Radiosarajevo.ba
Jednostavan recept za popularne linzere: Božićni keksić drag starima i mladima

Svi znamo da miris pečenih linzera koji dolazi iz pećnice donosi toplinu i radost u svaki dom, a posebno u doba blagdana. Ovi božićni kolačići, sa svojim sočnim nadjevom od džema i prah šećerom na vrhu, savršen su izbor za sve prilike – od porodičnih okupljanja do darivanja.

Srčeka, zvjezdice, cvjetići - koji god oblik odaberete, okus i aroma linzera ostaje isti. Ljubitelji keksića i božićnih kolača obožavaju linzere, a ovaj recept će impresionirati i najizbirljivije, piše Net.hr.

Linzeri sastojci:

250 g glatkog brašna

Provjerili smo: Koliko je novca potrebno izdvojiti za novogodišnju trpezu? Evo kako stoje cijene

200 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice

100 g šećera u prahu

Ne postoji lakši način da napravite preukusni desert: Ovi puding keksići će očarati cijelu porodicu

1 jaje

1 žličica vanilin šećera

prstohvat soli

100 g džema po izboru (najčešće se koristi malinov ili ribizli)

šećer u prahu za posipanje

Linzeri priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prstohvat soli, šećer u prahu i vanilin šećer. Dobro promiješajte suhe sastojke.

Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga umasirajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

U smjesu dodajte jaje i zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Ako je smjesa previše ljepljiva, dodajte malo brašna.

Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na barem 30 minuta.

Nakon što se tijesto ohladi, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 3 mm. Izrežite oblike po želji pomoću kalupa za kekse, a za polovicu od njih izrežite sredinu da dobijete oblik okvira.

Stavite izrezane kekse na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 8-10 minuta, dok ne postanu svjetlo zlatno smeđi.

Ostavite kekse da se ohlade na rešetki. Na donji dio svakog cijelog keksa stavite kašičicu džema, a zatim na njega stavite keks s izrezanim sredinama. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak